Hlavní obsah

Čecha, který chtěl k Islámskému státu, obvinili z terorismu

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Jednadvacetiletý Jan S. z jižního Plzeňska, který se chtěl podle policie přidat k Islámskému státu (IS), byl nově obviněn ze zvlášť závažného zločinu teroristického útoku ve stadiu přípravy. Původně čelil trestnímu stíhání za zločin účasti na organizované zločinecké skupině ve stadiu pokusu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Důvody změny právní kvalifikace byly nové skutečnosti zjištěné v průběhu vyšetřování,“ uvedla bez dalších podrobností šéfka krajského státního zastupitelství Anna Maříková.

Podle ní tak nyní dozor nad vyšetřováním provádí krajský státní zástupce místo okresního žalobce. Mladíkovi hrozí i vyšší trest, může skončit ve vězení až na 15 let.

Krajský soud v Plzni (KS) ve čtvrtek rozhoduje o stížnosti obviněného proti uvalení vazby, kam ho minulý měsíc poslal Okresní soud Plzeň-jih z obavy, že by mohl pokračovat v trestné činnosti nebo utéct.

Zadržen v lednu

„Jednání u krajského soudu je neveřejné. Až se senát usnese na nějakém závěru, bude rozhodnutí rozesláno státnímu zástupci a obhájci,“ sdělil mluvčí KS David Unger.

Mladík byl zadržen letos v lednu v Turecku na mezinárodním letišti, u sebe měl

letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice. Turecké policii údajně přiznal, že plánuje přechod do Sýrie, která je zmítána občanskou válkou a jejíž části jsou pod kontrolou IS.

Turečtí policisté poté zadrženého vrátili do Česka a informovali české kolegy.

„Policisté vedli prověřování a v červenci zahájili trestní stíhání podezřelého,“ upřesnila Maříková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám