Hlavní obsah

Část žhářů z Vítkova se přiznala, útok měl být zcela likvidační

Novinky, Alžběta Trousilová
Ostrava
Aktualizováno

Ze žhářského útoku ve Vítkově na Opavsku obvinili policisté ve čtvrtek čtyři muže ve věku kolem 25 let. Soud je ihned poslal do vazby. Byli obviněni z trestného činu pokusu o vraždu na více osobách, někteří z nich se k útoku přiznali. Zbylých osm zadržených policisté propustili. Mezi zatčenými bylo devět mužů a tři ženy. Podrobnosti o zatčení oznámili vyšetřovatelé v pátek na tiskové konferenci. Zásah označili za největší akci proti extrémistům v historii ČR.

Článek

Na případu, jehož vyštřování zabralo čtyři měsíce, policisté spolupracovali i s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Jakmile shromáždili dostatek informací, začali připravovat první zatčení.

"To proběhlo 12. srpna v ranních hodinách, kdy zhruba v průběhu jedné hodiny byli podezřelí zatčeni a někteří vrtulníky převezeni do Ostravy," sdělil severomoravský policista Lubomír Metnar. Celkem policie ve středu zadržela 12 osob. Některé z nich mají za sebou kriminální minulost.

Pachatelé útok připravovali několik týdnů. "Motiv byl čistě subjektivní, rasový," řekla státní zástupkyně Brigita Bilíková. Muži věděli, že jde o rodinu s dětmi, když zápalné láhve házeli, dodala.

Každý ze čtyř obviněných zařídil něco, někdo knoty, někdo zápalnou látku.
státní zástupkyně Brigita Bílíková

Někteří ze čtyř obviněných se k činu přiznali a podle Bilíkové projevili lítost. Hrozí jim 12 až 15 let vězení, nebo dokonce výjimečný trest - doživotí.

Každý zařizoval něco

Bílíková popsala i samotný průběh útoku. „Každý ze čtyř obviněných zařídil něco - někdo knoty, někdo zápalnou látku. Pak dojeli v noci na místo, řidič zůstal v autě, zbylí tři vystoupili a každý do jednoho z oken hodil jednu láhev,“ popsala Bilíková.

Rodinu si čtveřice vytipovala náhodně. Cíl pro útok hledala v okolí Opavy.

Policisté podle vyšetřovatele Metnara zkoumají i to, zda pachatelé nemají na svědomí další rasisticky motivované útoky v regionu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vypálený dům ve Vítkově

Informace chodily i ze zahraničí

Severomoravští policisté případ vyšetřovali čtyři měsíce, spolupracovali s policisty z jižní Moravy, východních a středních Čech. ÚOOZ zprostředkovával potřebné informace ze zahraničí. Všichni ze zadržených jsou ale Češi.

Podle ředitele ÚOOZ Roberta Šlachty jsou čtyři měsíce krátká doba na množství úkonů, které policisté provedli.

Nejprve případ šetřilo asi 60 kriminalistů, poté byl ustaven dvacetičlenný tým.

Dívka je stále ve vážném stavu

Při útoku v noci z 18. na 19. dubna zápalnými láhvemi na rodinný dům ve Vítkově u Opavy byla vážně popálena dvouletá dcera rodiny Natálka. Zraněni utrpěli i její rodiče. Ti byli po několika dnech propuštěni z nemocnice, stav dívky je ale stále vážný. Lékaři ji minulý týden probudili z umělého spánku.

Dům zcela vyhořel a o několik týdnů později byl zbourán. Lidé začali na podporu rodiny sbírat peníze, nyní si její členové vybírají nové bydlení. Útok odsoudili politici a ve společnosti vyvolal dlouhodobou debatu o narůstajícím pravicovém extrémismu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám