Hlavní obsah

Čabrada měl při útěku z vězení vydírat Roztočila

– VÍDEŇ

Roman Čabrada údajně při listopadovém útěku z borské věznice v Plzni vydíral svého komplice Rostislava Roztočila. Alespoň to tvrdí Rotočilův přítel Philipp Janýr, který ve středu ve Vídni podal na Čabradu trestní oznámení kvůli vydírání.

Článek

Právě v metropoli Rakouska údajně Čabrada požadoval po Roztočilovi asi 1500 euro na pořízení falešných dokumentů. Měl také vyhrožovat jemu i rodině zabitím.

"Po dohodě s panem Roztočilem a jeho sestrou jsem ve středu podal u Vrchního státního zastupitelství ve Vídni trestní oznámení na Romana Čabradu kvůli podezření ze spáchání trestného činu těžkého vydírání," informoval Janýr s tím, že za toto jednání hrozí Čabradovi v Rakousku až deset let vězení.

Společně do Vídně

Vězni se společně dostali do Vídně. Roztočil poté odjel do Německa, Čabrada z Rakouska prchal dál přes Itálii a Španělsko do Francie. Roztočila zadržela 12. listopadu policie v Německu, Čabrada byl zatčen v prosinci ve Francii.

Německý vrchní soud se na konci prosince rozhodl umístit Roztočila do vydávací vazby, kde je dosud. Senát ve Stuttgartu nyní rozhoduje na základě žádosti české strany o podmínkách a možnostech vydání vězně zpět do rodné země. Roztočil však s možným vydáním nesouhlasí.

Důvodem útěku měla být pomsta manželce

Čabrada podle Janýra požadoval po útěku do Vídně po Roztočilovi 1500 eur, aby je mohl použít na nové falešné doklady a také na další cestu do Itálie. Během pobytu ve Vídni prý Čabrada ze svého nového mobilu konkretizoval své výhrůžky vůči Roztočilovi. "Popsal, jak jeho rodinu v Německu najde a jak postupně jednotlivé mrtvé členy rodiny naskládá vedle sebe," upřesnil Janýr.

Doplnil, že Čabrada se prý Roztočilovi přiznal, proč utekl - kromě toho, že se chtěl vyhnout trestu, se prý údajně mínil pomstít za zradu své bývalé manželce a jejímu novému příteli.

Soud rozhoduje o obnovení procesu Roztočila

Roztočil byl v roce 1985 odsouzen ke 24 letům vězení, později mu byl trest snížen na 17 let. V době rozsudku žil v Rakousku. Na žádost tehdejší ČSSR byl sice zatčen, ale rakouské úřady ho odmítly vydat.

V roce 1992 jej nevydalo ani Německo, kam se přestěhoval. Zadržen byl až v roce 2000 na přechodu ve Svatém Kříži. Do té doby prý pravidelně navštěvoval rodnou zemi bez jakýchkoli problémů a několikrát legálně obdržel pas ČSSR. Krajský soud v Praze nyní rozhoduje o Roztočiloově žádosti o obnovu procesu, další jednání naplánoval na 20. ledna.

Čabrada byl loni odsouzen k výjimečnému trestu 24 let vězení pro vraždu německého starosty, obchod s drogami a loupež v Německu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám