Hlavní obsah

Bývalý učitel na seznamce okradl ženy celkem o 18 miliónů, dostal osm let

Právo, koc

Na osm let za rozsáhlé podvody poslal v pátek ústecký krajský soud do věznice s ostrahou bývalého učitele Jaroslava Doležala. Šestačtyřicetiletý muž si půjčoval pod nejrůznějšími smyšlenými záminkami peníze od žen, kterým pokaždé slíbil společnou budoucnost. Pět z poškozených žen s ní má dítě. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce se na místě odvolal, obhajoba si nechala lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Jaroslav Doležal na lavici obžalovaných

Článek

Doležal na internetové seznamce navazoval kontakty se ženami většinou z Prahy a středních a severních Čech od roku 2008 do loňska. Postupem času po nich vždy žádal zapůjčení různě vysokých finančních částek od stovky tisíc korun až 2,6 milionu korun.

Seznam jeho vymyšlených záminek pro půjčení byl pestrý a často se opakoval. Několikrát žádal finance na pohřeb otce, uhrazení nákladné zdravotní péče pro sestru, zaplacení společné dovolené, na kauci na společné bydlení, na uhrazení škody za zaviněnou dopravní nehodu, na uhrazení alimentů nebo dluhů advokátovi či lichvářovi.

Vždy tak činil s vědomím, že není ve finančních možnostech dotčené ženy půjčit mu požadované peníze, aniž by se sama zadlužila. Pokaždé se přitom dušoval, že půjčenou částku bude splácet. Od více než tří desítek žen si půjčil zhruba 18 miliónů korun, splatil ale jen zlomek z dlužné částky.

Soud uložil Doležalovi některé částky splatit, další ženy odkázal s dluhy na řízení občanskoprávní.

S pěti poškozenými má dítě

Doležal se ženám, které vypovídaly u soudu, omluvil s tím, že svého jednání lituje. Motivem byla údajně jeho závislost na hazardu, většinu peněz prosázel na sportovní příležitosti. Ženy většinou očekávaly, že se stanou Doležalovými životními partnerkami, pět z poškozených s ním má dítě.

Doležal byl v minulosti za podobnou trestnou činnost již odsouzen. Nyní mu hrozil trest pět až deset let vězení. Soud označil za přitěžující okolnost, že obžalovaný jednal s rozmyslem, dlouhodobě a šlo o vysoké částky.

Podle soudu nelze považovat za polehčující okolnost lítost, v závěrečné řeči totiž Doležal uvedl, že si ženy mohou za to samy, protože si neověřovaly, na co peníze budou použity. Jako polehčují okolnost soudce označil skutečnost, že Doležal jednal podle znalců při zmenšené příčetnosti a že část dluhů uhradil.

S verdiktem soudu se ale neztotožnil státní zástupce Lukáš Otipka. „Navrhoval jsem vyšší trest s ohledem na množství poškozených, na množství vylákaných peněz, dlouhodobost a zejména také na další okolnosti případu, kdy jsem zmiňoval značně manipulativní způsob, jakým byly obžalovaným peníze vylákávány," řekl novinářům po vynesení rozsudku žalobce, který požadoval pro obžalovaného trest ve výši devět a půl roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám