Hlavní obsah

Bývalý starosta Ostraty dostal peněžitý trest

Právo, Aleš Fuksa

Peněžitý trest uložil ve středu bývalému starostovi Ostraty na Zlínsku Karlu Krátkému Krajský soud ve Zlíně. Z pozice prvního muže vesnice si měl podle obžaloby přisvojit peníze z obecní pokladny pomocí fiktivních faktur.

Foto: Aleš Fuksa, Novinky

Bývalý starosta Ostraty Karel Krátký (vpravo) zvažuje, že se proti rozsudku odvolá.

Článek

Podle senátu krajského soudu se Krátký dopustil zpronevěry, dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Muži, kterému hrozilo až osmileté vězení, uložil soud osmdesátitisícový peněžitý trest a tříletý zákaz výkonu funkce voleného veřejného činitele. Ostratě navíc musí Krátký zaplatit náhradu škody 152 552 korun.

Rozsudek zatím není pravomocný, Krátký si vzal lhůtu na případné odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Žádné peníze jsem neukradl. Upřednostnil jsem ale rozvoj obce před důslednou evidencí.
Karel Krátký, obžalovaný exstarosta<br />

Podle obžaloby Krátký coby starosta Ostraty nechával vystavovat před provedením prací fiktivní faktury, které zaváděl do účetnictví obce, a peníze si nechával. Způsobenou škodu vyčíslil žalobce na 150 tisíc korun.

Podle Krátkého však nešlo o zpronevěru. Tvrdí, že je ve většině bodů obžaloby nevinný. „Žádné peníze jsem neukradl. Upřednostnil jsem ale rozvoj obce před důslednou evidencí,“ hájil se bývalý starosta.

Soud to ovšem viděl jinak. „Porušil povinnost spravovat majetek obce s péčí řádného hospodáře. Po dobu několika let zneužíval funkci starosty k vlastnímu obohacení,“ řekla předsedkyně senátu Iveta Šperlichová.

Šlo mi o rozvoj obce, řekl exstarosta Ostraty souzený kvůli fiktivním fakturám

Krimi

Případ se týká let 2011 až 2014. Podle obžaloby si starosta nechával u společnosti ve Zlíně vystavovat faktury na nákup zboží pro obec, následně je však stornoval. Přesto podle žalobců vyhotovené faktury zaváděl do účetnictví obce a peníze si nechával a použil je neznámým způsobem.

Podle státního zástupce Martina Malůše bylo plnění jiné, než čemu odpovídala skutečnost, v případě asi patnácti faktur. Týkaly se například dodávky reklamních předmětů či vyhotovení informačních tabulí. Podle obžaloby byly některé faktury také částečně uznány k proplacení v rámci tří projektů čerpajících evropské dotace. Šlo například o polep hasičského auta, který starosta objednal, ale na faktuře nechal uvést jinou činnost, což Krátký připustil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám