Hlavní obsah

Bývalý šéf NKÚ Dohnal odmítá amnestii, chce se očistit

Právo, Jiří Hardoš

Bývalý šéf Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal podal stížnost proti rozhodnutí, kterým mu soud na základě amnestie prominul pravomocně uložený podmíněný trest. Právu to v pondělí řekl místopředseda Obvodního soudu pro Prahu 7 Roman Podlešák a potvrdil Dohnalův advokát Václav Vlk.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf NKÚ František Dohnal

Článek

Dohnal dostal přibližně před rokem osmiměsíční trest s podmíněným odkladem na 18 měsíců za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu Sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Kvůli pravomocnému odsouzení za zneužití pravomoci úřední osoby skončil ve funkci.

„Klient je přesvědčen o tom, že je nevinný,“ řekl Vlk.

Stížnost byla podle něho podána, aby amnestie případně neznemožnila projednání Dohnalova dovolání Nejvyšším soudem. Pokud by ten pravomocný verdikt zrušil a kauzu vrátil podřízeným soudům, mohlo by přijetí amnestie podle Vlka znamenat, že by nové projednání kauzy již nebylo možné a řízení by se zastavilo. „Klient usiluje o úplné očištění,“ vysvětlil advokát.

S podáním stížnosti nepočítá Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7. Jeho šéfka Jiřina Fronková Právu v pondělí řekla: „Rozhodnutí soudu bylo zcela v souladu s rozhodnutím prezidenta republiky o amnestii. I kdybychom podali stížnost, tak by byla zamítnuta.“

Amnestie se nevztahuje na kauzu, v níž čelí Dohnal obžalobě kvůli využívání údajně luxusních bytů za peníze státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám