Hlavní obsah

Bývalý šéf brněnských strážníků Přikryl si odpyká 1,5 roku vězení

Brno
Aktualizováno

Bývalý ředitel brněnských strážníků Jaroslav Přikryl si za zahlazování pokut svých známých odsedí 1,5 roku ve vězení. Rozhodl o tom ve středu v odvolacím řízení brněnský krajský soud. Verdikt je pravomocný. Soud naopak upustil od jeho potrestání za to, že při své obhajobě nezákonně vytáhl z evidence městské policie spisy 119 lidí.

Foto: MP Brno

Jaroslav Přikryl

Článek

Přikryl si proti rozsudku může podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Tvrdí, že je nevinný. Měl už nastoupit k výkonu trestu, kvůli nemoci mu byl nástup ale odložen.

Spletitý případ bývalého ředitele brněnských strážníků tvoří dvě kauzy. V první byl usvědčen a potrestán za to, že dvaceti známým zahladil dopravní přestupky tak, aby za ně neplatili pokuty. Za to jej poslal Městský soud v Brně na 1,5 roku do vězení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stejný soud později trest zvýšil o dva měsíce. Přikryla poslal na 20 měsíců do vězení. Vynesl souhrnný trest, protože se podle něj dopustil také neoprávněného nakládání s osobními daty lidí.

Při vyšetřování první kauzy se Přikryl pokusil prokázat, že jsou i jiné případy, kdy vše nejprve nasvědčovalo tomu, že se řidiči dopustili dopravního přestupku, a nakonec strážníci od jejich potrestání upustili, protože k přestupkům vedly mimořádné okolnosti, například špatně parkovali, protože spěchali k lékaři.

Neoprávněně nakládal s osobními údaji

Krajský soud v Brně ve středu v odvolacím řízení sice dospěl k závěru, že tento postup byl protiprávní, souhrnný trest, tedy 20 měsíců vězení, zrušil s tím, že upustí od potrestání bývalého ředitele za neoprávněné nakládání s osobními údaji. To znamená, že platí dřívější trest, tedy 1,5 roku vězení.

V kauze se konaly dva samostatné procesy, které vyústily ve vynesení souhrnného trestu. Jenže tento měl být vynesen podle pokynů soudů vyššího stupně tak, aby už nebyl vyšší než 1,5 roku vězení. Městský soud tedy podle krajského soudu pochybil, když se těchto pokynů nedržel a vynesl 20 měsíců vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám