Hlavní obsah

Bývalý mluvčí druhého nejbohatšího Čecha si zachraňuje kůži výpovědí proti němu

Právo, Matěj Říha

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) si v úterý vyslechli svědectví, které se týká trestního oznámení na druhého nejbohatšího Čecha, podnikatele Radovana Vítka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Druhý nejbohatší Čech Radovan Vítek na snímku z roku 2011

Článek

Proti miliardáři se podle zjištění Práva rozmluvil jeho bývalý mluvčí Jan Burian, podle něhož Vítek obral své někdejší obchodní partnery o více než devět miliard korun. Tyto peníze pomohly vybudovat jeho podnikatelské impérium, které se týká zejména byznysu s nemovitostmi.

Několik let v CPI

Burian několik let mluvil za Vítkovu společnost CPI. Jejich rozchod ale neproběhl v dobrém. Nyní totiž sám Burian čelí před pražským městským soudem obžalobě, která ho viní z toho, že z účtů někdejšího zaměstnavatele vyvedl přes šest milionů korun.

Exmluvčí proti svému bývalému chlebodárci vystoupil už letos v únoru, kdy se soud začal zabývat jeho trestní kauzou. A včera podobné informace potvrdil i detektivům NCOZ, kteří si ho pozvali na výslech.

Bez podrobností

„Nemohu zacházet do podrobností, nicméně s odkazem na moji výpověď před soudem jsem potvrdil, že tvrzení společnosti Investhold jsou pravdivá,“ sdělil včera Právu Burian, který v polovině března po šestnácti měsících opustil vazební věznici.

Sérií podvodných transakcí připravil (R. Vítek) investory o jejich investice.
Jan Burian, exmluvčí CPI

Za společností Investhold stojí podnikatelé Marek Čmejla a Jiří Diviš, kteří také loni v květnu podali na Vítka trestní oznámení. Jejich firma zároveň před dvěma lety zažalovala o 30 miliard korun Vítkovu matku Miladu Malou, na kterou byla jednu dobu přepsána většina miliardářova majetku.

Kauzu žaloby na Vítkovu matku Burian řešil z pozice mluvčího CPI. Tehdy hovořil zcela opačně a zdůrazňoval, že CPI nikomu peníze nedluží a zváží další právní kroky. Obrat v názorech někdejší mluvčí už před soudem zdůvodnil tím, že v minulosti se bál proti Vítkovi mluvit, protože z něj měl strach. Za další důvod pak označil obavy z údajných konexí miliardáře v nejvyšších patrech české justice.

Soudce slovenského ústavního soudu končí kvůli kontaktům s Kočnerem

Evropa

Burian jakoukoliv vinu ve své kauze odmítl. Ve výpovědi před soudem, na kterou včera odkázal, také uvedl, že nebýt devíti miliard od Čmejly a Diviše, tak by Vítek zkrachoval. „Vítek sérií podvodných transakcí připravil investory o jejich investice a Investhold vytěsnil ze skupiny CPI tak, aby neměl žádný vliv. Následně vyvedl majetek přes spřízněné společnosti, které zorganizovala banka J,“ řekl Burian před soudem.

Vítkova CPI jeho slova odmítla, v minulosti se ohradila i proti podanému trestnímu oznámení.

Pumpovali peníze do CPI

„Lživé výpovědi a zcela smyšlená mediální prohlášení našeho bývalého zaměstnance, který je obviněn z podvodu vůči zaměstnavateli a který se snaží pouze mstít a pošpinit jméno CPI, nebudeme jakkoli komentovat,“ uvedl mluvčí CPI Jakub Velen.

Trestní oznámení, kvůli kterému včera Burian mluvil několik hodin s detektivy v centru Prahy, popisuje příběh z let 2008 až 2016. Jde v něm o to, že firmy spojené s Divišem a Čmejlou investovaly do CPI, za což měli podnikatelé získat poloviční podíl ve firmě. To se ale nikdy nestalo.

Čmejla s Divišem i přesto do CPI pumpovali další peníze. Byznysmeni v trestním oznámení tvrdí, že Vítek podnikal takové právní kroky, aby je přesvědčil, že jsou rovnocennými partnery. Všechno ale bylo jen naoko a ve skutečnosti prý žádné partnerství neexistovalo.

Plán, jak je měl Vítek o peníze obrat, pak byl podle trestního oznámení dokončen v dubnu 2016. Tehdy prý Vítek přislíbil, že Čmejlu s Divišem vyplatí třinácti miliardami korun. To ale následně oddaloval, existenci partnerství popřel a zamezil, aby Čmejlova a Divišova společnost Investhold byla zapsána na seznam akcionářů. Tím zabránil, aby jeho „obchodní partneři“ měli jakýkoliv vliv na chod impéria.

Reklama

Související články

Vítal smrt českých vojáků, půjde před soud

Za podíl na zločinecké agresi proti afghánskému lidu našli svůj spravedlivý trest z rukou tamních mudžahedínů. To je jeden z několika diskusních příspěvků na...

Výběr článků

Načítám