Hlavní obsah

Bývalý elitní voják měl zaplatit za zneužití nemluvněte 500 korun

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jaká je cena, za kterou by matka prodala své sotva narozené dítě k sexuálním radovánkám? Přestože pro naprostou většinu lidí je něco takového absolutně nepředstavitelné, podle všeho se najdou i takové matky, které jsou toho schopné. Podle státního zástupce se přesně takto zachovala jednadvacetiletá žena z Brna, která měla poskytnout svou šestitýdenní dceru k sexuálnímu uspokojení Viktoru Štinglovi. A cena? Pět set korun.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Viktor Štingl před soudem schovával svou tvář.

Článek

Vojenský policista Štingl měl podle obžaloby shánět na internetu k sexu malé děti. Žalobce mu klade za vinu na dvě desítky útoků, kdy sociálně slabým matkám prý nabízel peníze za to, že mu poskytnou jejich děti. Podle vyšetřovatelů uspěl jen jednou právě v Brně. Nyní se zpovídá i s matkou dítěte před brněnským Krajským soudem, kde jim za znásilnění hrozí až 12 let vězení.

Podle přepisu telefonních hovorů kontaktoval Štingl matku kojence s tím, že dítěti nechce nijak ublížit. A matka na to podle přepisu přistoupila a u soudu tvrdila, že si myslela, že k ničemu nedojde. „Já šlapu, abych se uživila, byla jsem s ním poprvé a ptal se na dceru. Když jsem mu podruhé přinesla dceru, myslela jsem, že se bude jen dívat. Ptala jsem se, jestli je úchylák na děti, a on mi řekl, že někdo rád psy a někdo děti. Já svou dceru miluju,“ štkala před soudem matka bydlící na nechvalně známé brněnské ulici Cejl.

Hájí se, že chtěl rozkrýt pedofilní síť

Štingl, který byl vycvičen na ochranu osob, se hned po svém zadržení vytasil se svou vlastní verzí, podle které rozkrýval na internetu pedofilní síť a své poznatky chtěl prý předat policistům. Při setkání prý jen hrál svou roli, aby nevzbudil podezření. „Chtěl jsem jen u ní vzbudit důvěru, když mi říkala, že není problém přivést další děti, ale dítě jsem nelíbal, jsou hranice, které bych nepřekročil,“ hájil se muž.

„Pravděpodobně jde u něj o takzvanou racionalizaci, tedy obranný mechanismus sloužící k tomu, aby si člověk zachoval sebeúctu. Uvádění takového motivu je pak přijatelnější. Kdyby chtěl rozkrývat nějakou síť, není pravděpodobné, že by byl schopen sexuální interakce s dítětem, i jeho charakter komunikace s ženami daleko překračuje rámec jeho údajné snahy něco odhalit,“ konstatovala znalkyně z oboru psychologie.

Její kolegyně se specializací na psychiatrii a sexuologii upozornila, že Štingl není pedofil. „Začal chatovat na internetu a pak z virtuální formy přešel do promiskuitního způsobu života. Reaguje prakticky na všechno, co souvisí se sexualitou, touží po dobrodružství a to se u něj zaměřuje na sexualitu. Jde mu o uspokojení za atypické situace. Přesmykl se z virtuální sféry do reality,“ prohlásila znalkyně.

Senát v čele s Danielem Plškem musí ještě vyslechnout svědky z řad matek, po kterých měl Štingl požadovat děti, a poté by mohl zaznít verdikt.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám