Hlavní obsah

Bývalý agent StB odešel od soudu s pětiletým trestem za miliónový podvod

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Brněnský krajský soud v pátek potrestal bývalého agenta komunistické Státní bezpečnosti (StB) Pavla Minaříka pěti lety vězení za pojišťovací podvod. Minařík podle obžaloby v roce 1996 se svými komplici fingoval na Ukrajině dopravní nehodu, při níž shořel náklad optických vláken. Od pojišťovny pak chtěl na pojistném 41 miliónů korun.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pavel Minařík u soudu

Článek

Minaříka už dřív soudy za pojišťovací podvod odsoudily a deset měsíců z šestiletého trestu si odpykal. Nové projednání jeho případu nařídil Nejvyšší soud.

Minařík je znám tím, že v 70. letech coby agent StB navrhoval umístit v Rádiu Svobodná Evropa v Mnichově bombu. Soudy se touto kauzou zabývaly léta. Potrestán nebyl.

Velkolepé představení advokátů i obžalovaného

U soudu zazněly propracované řečnické obraty, jízlivé poznámky na stranu žaloby, obhajoby i zástupce poškozené pojišťovny. Nechyběla ani teatrální gesta včetně dramatických pomlk a otázek řečníků, které kladli sami sobě a vzápětí na ně odpovídali. Tak vypadalo soudní divadelní představení, v němž hlavní roli hrál pro podvod obžalovaný bývalý agent StB Pavel Minařík, advokáti a náklad optických vláken.

Právě toto zboží, které měl Minařík koupit za 45 miliónů a na Ukrajinu prodat za 54 miliónů mělo shořet při přepravě avií na ukrajinském území 15. května 1996. A od té doby se vyšetřování, ve kterém figuruje množství svědků z Česka, Slovenska a Ukrajiny a také najatí soukromí detektivové a další osoby, vleče.

Podle obžaloby totiž šlo o podvod, na kterém měl vydělat Minařík na pojistném, jež mu měla při likvidaci pojistné události po shoření nákladu ve výši 41 milionů zaplatit pojišťovna Kooperativa.

Verzí bylo hodně

Jak se skutečně událost odehrála, zřejmě už nikdy nikdo nezjistí. Podle některých verzí šlo o zahoření vozu ve chvíli, když si řidič přitápěl přídavným naftovým topením. Tuto variantu ale jednoznačně soudní znalec vyvrátil. Podle dalších verzí měl vůz před tím, než se vzňal i s údajně drahocenným nákladem, havarovat na olejové skvrně. Nebo prý byl řidič za dramatických okolností přepaden a ohrožován na životě, načež mu měl kdosi zapálit auto.

Jisté je, že za pojištění nákladu zaplatil Minařík přes půl miliónu. Pojišťovna poté podstoupila množství důkladných kroků, aby dokázala, že šlo o pojišťovací podvod, a žádá po Minaříkovi vyplacení náhrady ve výši šesti a půl miliónu korun. K tomu již téměř došlo, když předchozí soudy skutečně Pavla Minaříka potrestaly za podvod šestiletým vězením s ostrahou.

Jediným podvodníkem je řidič, tvrdí Minařík

Jeho právníkům se pak podařilo situaci zvrátit až u Nejvyššího soudu, který našel závažné nedostatky a nařídil Krajskému soudu v Brně nové projednání.

„Za co jsem byl odsouzen? Za to, že mě řidič uvedl v omyl a že lhal? Jeho lži mu věřily a dodnes věří nejen policie, ale i Česká pojišťovna, která mu vyplatila náhradu za auto,“ snažil se mimo jiné argumentovat v téměř hodinu dlouhé závěrečné řeči Minařík. Zdůraznil, že podle jeho názoru zcela neoprávněně již ve vězení strávil deset měsíců a pět dnů. Právě řidič, který vezl náklad, byl podle něj za událost nejspíše zodpovědný a také prý to je podplacený korunní svědek.

Soud však nepřesvědčil. Za pojišťovací podvod, kdy mimo jiné silně nadhodnotil cenu nákladu při skutečné hodnotě pouze 2 170 000, byl znovu odsouzen tentokrát na pět let do vězení s ostrahou a pojišťovně musí zaplatit škodu téměř šest a půl miliónu.

Agent Ulyxes
V letech 1976-1981 studoval Státní univerzitu v Kyjevě, získal titul inženýra ekonomie a vědeckou hodnost CSc.
Začátky kariéry: Začínal jako elektrikář a kulisák královéhradeckého divadla, později byl hlasatelem brněnské redakce Československého rozhlasu. V roce 1967 jej StB získala jako tajného spolupracovníka s krycím jménem Ulyxes, později Play. Do služebního poměru příslušníka Sboru národní bezpečnosti nastoupil v roce 1968.
Působení v Rádiu Svobodná Evropa v Mnichově: Komunistická rozvědka Minaříka v roce 1969 vyslala do tehdejšího západního Německa, kde se uchytil jako hlasatel Rádia Svobodná Evropa. V letech 1969 až 1975 od něho československé bezpečnostní orgány obdržely stovky zpráv. V roce 1976 jej pražská centrála ze zahraničí stáhla. Po návratu do Prahy byl komunistickým režimem oslavován jako hrdina a StB jej použila v diskreditační kampani proti mnichovské rozhlasové stanici a české emigraci vůbec.
Další činnost: V roce 1985 se jako zaměstnanec resortu vnitra stal šéfredaktorem časopisu Signál. Získal hodnost podplukovníka a ještě v prosinci 1989 se stal členem širšího vedení komunistické strany. Na jaře 1990 odešel na vlastní žádost z ministerstva vnitra a začal podnikat. Založil mimo jiné firmu Mink, jež se zabývá realitami a ekonomickým poradenstvím. Podle obchodního rejstříku figuruje jako jednatel či společník v několika dalších společnostech.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám