Hlavní obsah

Bývalého šéfa Homolky Dbalého poslal soud do ústavu k vyšetření duševního stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Městský soud v Praze poslal bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého do zdravotnického ústavu kvůli vyšetření duševního stavu. Usnesení zatím není pravomocné.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ředitell Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý u soudu. Archivní foto

Článek

„Příslušný trestní senát rozhodl při neveřejném zasedání ve věci obžalovaného Dbalého tak, že nařídil pozorování obžalovaného ve zdravotnickém ústavu. Své rozhodnutí soud opřel o vyjádření znalců, podle nichž nelze jinak učinit spolehlivé diagnostické závěry o duševním stavu obžalovaného," sdělila mluvčí.

„Pozorování ve zdravotnickém ústavu může podle trestního řádu trvat až dva měsíce, přičemž na odůvodněnou žádost znalců může soud tuto lhůtu prodloužit, nikoli však více než o jeden měsíc," doplnila.

Posudek již v září konstatoval, že Dbalý trpí duševní poruchou, a to kvůli škodlivému užívání alkoholu a kokainu. [celá zpráva]

Dbalý proti usnesení senátu soudkyně Silvie Slepičkové podal v pondělí stížnost, která má odkladný účinek. O jeho nuceném umístění do ústavu tak bude rozhodovat ještě pražský vrchní soud.

Kauza se týká nákupu gama nože a zakázky na digitalizaci chorobopisů, při jejichž zadávání podle obžaloby na úplatcích získal přes 27 miliónů korun. Svou vinu popřel, státní zástupce podle něj „bezostyšně lže“. Dbalý kritizuje mimo jiné to, že obžaloba vychází z poznámek v jeho deníku, který označil za fiktivní umělecké dílo o životě v lékařském prostředí.

Další obžaloby

Soudy však řeší i další Dbalého kauzu, která se týká tří okruhů nemocničních zakázek z let 2008 až 2011. Konkrétně jde o zakázky na poradenské a konzultační služby, dále na účetní a medicínsko-právní služby a o zakázky na právní služby, které poskytovala advokátní kancelář Šachta & Partners, spojovaná s lobbistou Ivem Rittigem.

Dbalý si podle obžaloby díky úplatkům za nezákonně uzavírané smlouvy přišel na 12 miliónů korun. V případě prokázání viny mu hrozí až dvanáctileté vězení. Spolu s ním čelí obžalobě pět lidí.

„Po celou dobu předpokládané trestné činnosti byl posuzovaný schopen rozpoznat protiprávnost svého jednání a byl schopen své jednání ovládat,” uvedli znalci. Vycházejí také ze zápisků v deníku, který si Dbalý vedl.

Muž je obviněn ještě ve třetí větvi případu, která se před soud doposud nedostala. Týká se například dodávky pro pracoviště navigované chirurgie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám