Hlavní obsah

Bylinkám soud neuvěřil, advokát dostal tučnou pokutu

– PLZEŇ
Právo, Patrik Biskup

Za řízení auta v opilosti dostal v pátek u plzeňského okresního soudu třicetitisícovou pokutu advokát Martin Vovsík. Navíc rok a půl nesmí usednout za volant a hrozí mu také pozastavení funkce advokáta. Samosoudkyně Lenka Prýcová neakceptovala tvrzení třicetiletého právníka, že vypil echinaceové bylinné kapky, o kterých netušil, že obsahují alkohol.

Článek

"Této verzi nevěřím," uvedla soudkyně. Podle ní množství kapek, které Vovsík údajně vypil, neodpovídá naměřené hodnotě alkoholu v jeho dechu. Vovsík při silniční kontrole začátkem letošního dubna nadýchal přes dvě promile alkoholu. Že řídil opilý potvrdila i následná krevní zkouška.

"Podle znalce by po vypití udaného množství kapek měl mít v době dechové zkoušky 0,4 až 0,5 promile alkoholu. Při takovém množství alkoholu v krvi nejsou na člověku patrné žádné viditelné známky opilosti. V případě obžalovaného ale policisté, kteří ho stavěli, na první pohled poznali, že je pod vlivem alkoholu, " uvedla Prýcová.

Lékař neprovedl obvyklé vyšetření

Policisté Vovsíkův Jeep zastavili 5. dubna v devět hodin večer na Mikulášském náměstí v Plzni. "Měli jsme podezření, že vůz projel křižovatku na červenou. Jeli jsme proto za ním ale jeho řidič nereagoval na maják. Tak jsme ho museli předjet a potom zastavil. Koukl jsem se na něho a bylo mi jasné, že něco pil. Měl červené oči a motal se ," řekl u soudu policista Tomáš Hofman.

Vovsík na místě nadýchal 2,07 promile alkoholu. Odběru krve se podrobil za podmínky, že ho strážci zákona odvezou k vyšetření do Mulačovy nemocnice. "Nedokázal ale říci, proč to chce. Přesto jsme mu vyhověli," řekl druhý z policistů Jaroslav Šefl. Jak se u soudu ukázalo, lékař v nemocnici neprovedl všechna vyšetření, která obvykle řidič s podezřením na požití alkoholu absolvuje.

Cítil nachlazení

Vovsík u soudu odmítl vypovídat. Do policejního protokolu v přípravném řízení uvedl, že ten den se cítil nachlazený a měl teplotu. Večer než odjel z advokátní kanceláře si podle svých slov do džbánku připravil nápoj z pěti balení echinaceových kapek po 100 mililitrech. "Lahvičky byly bez obalu, takže jsem netušil, že obsahují alkohol. To jsem zjistil až následující den, když jsem si v lékárně koupil nové balení," uvedl Vovsík.

Soudkyně však upozornila na to, že jak Vovsíkova matka tak jeho přítelkyně se vyznají v medicíně a jemu nic nebránilo, aby to s nimi konzultoval. Navíc takové množství kapek, které vypil, je podle znalce Petra Hrubého dvěstěpadesátkrát překročením doporučené denní dávky.

"Po konzumaci takového množství kapek by se daly očekávat výrazné příznaky otravy," vysvětlil znalec. Echinaceové kapky se používají k celkovému posílení imunitního systému. Obvykle se užívá 3 krát denně 20 kapek. Lihový extrakt z Echinacea purpurea obsahuje minimálně 40 objemových procent alkoholu.

Rozsudek není pravomocný. Vovsíkův obhájce se na místě odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám