Hlavní obsah

Byla to pomsta, řekl soud o vrahovi prodavačky a zvýšil mu trest

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Na 18 roků do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve středu Vrchní soud v Olomouci Marcela Formana (40) z Třebíčska za to, že loni v říjnu brutálně ubodal šestatřicetiletou známou. O rok a půl mu tak z podnětu žalobce zpřísnil původní trest 16,5 roku, který mu letos uložil brněnský krajský soud. Zaplatit musí také rodičům zavražděné jako nemajetkovou újmu 650 tisíc korun pro každého.

Marcel Forman před vrchním soudem v OlomouciVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

„Původní trest byl nepřiměřeně mírný. Zejména s ohledem na brutalitu a zákeřnost útoku, kdy obžalovaný ženě zasadil čtyřiadvacet bodnořezných ran, z nichž třináct proniklo do dutiny hrudní a první rána šla zezadu. Navíc takto jednal z pomsty. Zohlednili jsme i to, že poškozená po celou dobu útoku byla při vědomí a věděla, že ho nemůže odvrátit,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik.

Vražda se odehrála loni 27. října v obchodě s výpočetní technikou v Moravských Budějovicích, kde oběť pracovala jako prodavačka. O surovosti činu nebylo nejmenších pochyb. Ubodaná žena totiž umírala po zasazení smrtících ran celých 57 vteřin pod „dohledem“ kamer.

Muž se v osudný den na vraždu pečlivě připravil, nůž vzal do batohu, počkal, až v obchodě před zavírací dobou nikdo nebude, a při zámince ukázání nového mobilu nůž z batohu vytáhl a nic netušící ženu poprvé zezadu bodl a pak bodal téměř celou minutu.

Boj o život

Ze záběrů na kamerách bylo patrné, jak oběť zoufale bojovala o život, když ještě dokázala vyběhnout na ulici, kde se snažila zavolat pomoc, jak trpěla psychicky i fyzicky, když kromě bodných ran ještě utrpěla i řezné rány od nože na rukou, když se snažila odvrátit další útoky.

Podle soudních znalců netrpěl čtyřicetiletý svobodný muž, trenér tenisu, který se živil jako řidič zásilkové služby, žádnou duševní poruchou a měl své rozpoznávací schopnosti plně zachovány.

Bohužel se však nedokázal smířit se skutečností, že žena, která k němu začala chodit na výuku tenisu a o níž se po několikaměsíční známosti domníval, že je jeho osudovou, o vážný vztah s ním nestojí. A svou roli sehrál zřejmě i fakt, že naopak navázala známost s jeho do té doby nejlepším kamarádem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám