Hlavní obsah

Bulawa: Policie mi vjela do cesty

Právo, Radim Kijonka
KARVINÁ

Podnikatel Zdeněk Bulawa v úterý poprvé veřejně promluvil o loňské říjnové nehodě v Českém Těšíně, kde se svým luxusním mercedesem narazil do policejní felicie. Během výpovědi připustil, že byl opilý a jel příliš rychle. Vinu na smrti tří policistů však popírá.

Foto: Foto:Junior Achievement

Studenti soutěžili ve dvoučlenných týmech.

Článek

Bulawa se svým advokátem postavili obhajobu na tom, že na nehodě nese vinu také řidič policejního vozu. "Souhlasím s tím, že jsem řídil pod vlivem alkoholu a jel rychle, ale nesouhlasím s tím, že jsem tuto dopravní nehodu způsobil já," prohlásil Bulawa u Okresního soudu v Karviné.

Podle jeho verze mu policisté vjeli do cesty z vedlejší silnice a nedali mu přednost, i když tam byla značka STOP. "Padesát metrů před tím, než auto vjelo do vozovky, jsem ho uviděl, strhnul jsem řízení do protisměru. Snažil jsem se nehodě zabránit," popsal Bulawa. Spolujezdec a spolujezdkyně z jeho auta si už většinou na nic nepamatovali.

Po výslechu dalších dvou svědkyň vyšlo najevo, že policejní hlídka těsně před osudovou srážkou kontrolovala jiné auto. To předjela a zastavila u krajnice. Po kontrole se chtěla na cestě otočit a vydat zpátky směrem do centra. "V místě je přerušovaná čára, takže se tam mohli točit," uvedla již dříve karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Rozporuplná svědectví

Třicetiletému obchodníkovi s alkoholem hrozí za těžké ublížení na zdraví tři až deset let vězení. Soudní znalec Miroslav Bambula vypočítal nárazovou rychlost mercedesu při srážce s policejním vozem 137 km/hod. Povolená rychlost v obci přitom byla 50 km/hod. Krevní zkouška nakonec odhalila v krvi Bulawy 1,6 promile alkoholu.

Podle policistů seznámených s vyšetřováním neměl řidič policejní felicie šanci vidět Bulawův mercedes. "Při té jeho rychlosti a navíc ještě neosvětlený stříbrný mercedes neměl šanci vidět," poznamenal.

Bulawa tvrdí, že jeho mercedes určitě svítil. "Jsem si jistý na sto procent, protože u tohoto typu se světla automaticky zapínají při nastartování," popsal. Jeho tvrzení zpochybnil svědek Stanislav Čečotka, který mercedes viděl projíždět "Jsem si jistý, že zadní koncová světla nesvítila," vypověděl před soudem.

Matka policisty: Zavraždil je

Dvě rodiny zahynulých policistů žádají půl miliónové odškodné. Přítelkyně nejstaršího policisty musí nyní sama vychovávat čtyři děti. "Žádám o 500 tisíc korun na zaopatření dětí," řekla soudci.

"Za sedm měsíců se nám neomluvil. Myslím si, že je sprostě zavraždil," prohlásila Jaroslava Rusnoková, matka jednoho ze strážců zákona. Dosud nemůže pochopit, že Bulawa stále vlastnil řidičský průkaz. "Měl 34 dopravních přestupků. Jak je to možné?" ptá se.

Soud bude pokračovat ve středu a ve čtvrtek výpověďmi dalších svědků. Zatím není jasné, kdy padne rozsudek. Státní zástupce již dříve Právu řekl, že bude pro Bulawu požadovat trest v horní polovině trestní sazby, tedy od šesti a půl roku do deseti let. Jeden z mrtvých strážců zákona oslavil těsně před nehodou své 25. narozeniny. O pár měsíců více bylo jeho kolegovi, nejstarší měl 42 let. První dva byli ještě svobodní, třetí vychovával čtyři děti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám