Hlavní obsah

Bulawa dostal za smrt tří policistů tři roky vězení

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Tři roky vězení a desetiletý zákaz řízení. S takovým trestem odchází podnikatel Zdeněk Bulawa od karvinského soudu. Loni v Českém Těšíně zavinil svým mercedesem dopravní nehodu, při které zemřeli tři policisté. Bulawa se během soudního procesu přiznal, že před jízdou pil a jel nepřiměřenou rychlostí. Bulawa je nyní ve vazbě.

Foto: Jiří Smutný
Článek

V zaplněné soudní síni to po vynesení rozsudku hlasitě zašumělo. Rodiny policistů byly překvapeny. "Je to výsměch. Velká nespravedlnost," řekli pouze zdrcení příbuzní, kteří míní, že Bulawa jejich hochy sprostě zabil.

Senát karvinského soudu dal za pravdu obhajobě, která tvrdila, že řidič policejního vozu měl dát Bulawovi přednost a respektovat značku STOP. "Vozidlo policie nedalo přednost v jízdě, proto nelze uznat obžalovaného vinným z ublížení na zdraví," zdůvodnil výši trestu předseda senátu Roman Raab. Za tento trestný čin Bulawovi hrozilo až deset let vězení.

Podle soudce je Bulawa pouze spoluviníkem a ne hlavním viníkem nehody. "Zapříčinil nehodu tím, že nedodržel maximálně povolenou rychlost," konstatoval. Soud ho nakonec uznal vinným z ohrožení pod vlivem návykové látky za to, že řídil opilý.

Státní zástupce, který požadoval nejvyšší možný trest, s rozsudkem nesouhlasil a na místě se odvolal. "Je prokázáno, že se policejní vozidlo na hlavní ulici Jablunkovské otáčelo, proto nemuselo respektovat značku Stůj, dej přednost v jízdě," prohlásil státní zástupce Otakar Cibien.

"Přípravné řízení prokázalo, že obžalovaný Bulawa dopravní nehodu zavinil. Pokud by jel předepsanou rychlostí 50 km/hod. ke srážce by nedošlo. On se obcí řítil rychlostí, která není dovolená ani na dálnici. Podle znalce byla v době nárazu nejméně 134 km/hod.," uvedl karvinský státní zástupce Otakar Cibien.

Při krevní zkoušce hned po nehodě měl Bulawa v krvi téměř dvě promile alkoholu. Nakonec soud vycházel z prokázané hodnoty alkoholu 1,6 promile. "To je kvalifikováno jako střední opilost," upozornil státní zástupce. Podle něj navíc mercedes těsně před srážkou nesvítil.

Obhájce požadoval zprostit Bulawu obžaloby

Naopak Bulawův obhájce navrhoval zproštění obžaloby a propuštění svého klienta z vazby na svobodu. Podle něj nese spoluvinu na nehodě řidič policejního vozu, který údajně při otáčení na silnici nerespektoval značku STOP, čímž závažně porušil dopravní předpisy.

"Nesouhlasím s obviněním, že jsem zavinil dopravní nehodu já. Řidič policejního vozu nedodržel dopravní předpisy a ohrozil účastníky dopravního provozu," prohlásil Bulawa, který u sodu vystupoval velmi aktivně a sám přečetl své 12 stránkové vyjádření k celé havárii.

Podle obhájce celé přípravné řízení proběhlo s velkými chybami, když nebyl do materiálů zaneseny některé důkazy. Máme dva důkazy, že mercedes svítil. "Záběr kamerového systému ukazuje, že mercedes odjížděl z čerpací stanice osvětlený," prohlásil obhájce. 

Podle státního zástupce nemusel řidič policejního vozu dopravní značku STOP respektovat. "Na hlavní ulici Jablunkovské se otáčel a nezajel na vedlejší silnici," uvedl. Navíc řidič nemohl odhadnout, že v době, kdy se otáčel, projíždí silnicí vozidlo tak vysokou rychlostí.

Bulawa měl na kontě 32 přestupků

Při dnešním soudním líčení vyšlo najevo, že Bulawu policisté v minulosti chytili při 32 přestupcích. Soudce četl přibližně pět minut všechny jeho prohřešky, nejčastěji za překročení rychlosti. V roce 1993 mu poprvé zadrželi řidičský průkaz, když jel pod vlivem alkoholu. V roce 1999 opět přišel o řidičák za malou dopravní nehodu.

Za to, že i přesto řídil, dostal v roce 2000 od přerovského soudu peněžitou pokutu a rok a půl zákaz řídit. Řidičský průkaz získal pirát silnic zpátky na začátku roku 2002. Bulawa se hájil tím, že byl často na cestách a najel už více než jeden milión kilometrů.

Anketa

Trest pro podnikatele Bulawu považujete za:
příliš mírný
8,4 %
přiměřený
7 %
nedostatečný
84,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1822 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Než zabil policisty, spáchal 34 přestupky

Než podnikatel Zdeněk Bulawa s dvěma promilemi alkoholu v krvi zabil svým mercedesem v noci z pátku na sobotu tři policisty v hlídkovém voze, měl už v kartě...

Policisté se rozloučili s kamarádem

Výkřiky beznaděje: "Martínku, Martínku." Otce museli podpírat, matce museli píchnout injekci. Oba měli blízko k infarktu. Všechny přítomné mrazilo v zádech....

Výběr článků

Načítám