Hlavní obsah

Budu v tom pokračovat, i kdybych seděl tisíc let, řekl matematik, který chtěl zabíjet bezdomovce

ČTK, bad
Praha
Aktualizováno

Vysokoškolák Jan Mokrý (24), který se podle obžaloby pokoušel vraždit pražské bezdomovce, bude podle svého vyjádření v činech pokračovat bez ohledu na to, jak dlouho bude za mřížemi. Žalobce pro Mokrého žádá osmnácti- až dvacetileté vězení. Verdikt padne příští týden v úterý.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Jan Mokrý u soudu

Článek

„Za svými skutky si stojím, budu si je tvrdě obhajovat. Z etického hlediska jsem vinen, z morálního nevinen,“ řekl ve své závěrečné řeči Mokrý. „Jsem si plně vědom toho, že jsem zlý. Jsem pyšný a hrdý na své skutky. Lidé mají umírání stejně v povaze a denně umírají,“ pokračoval. Mokrý podotkl, že činy dělal dobrovolně a nenutila ho k nim žádná extremistická skupina.

„Je to věc, která mě naplňuje, a budu v ní pokračovat. I kdybych měl dostat třicet, 1000 let,“ zakončil svou řeč Mokrý.

„Jednání obžalovaného je nestandardní, nenormální, pokřivené. Snažil se začlenit do kolektivu jakýmkoliv způsobem. Měl dluhy, neměl přátele,“ řekl státní zástupce Vladimír Pazourek, pro něhož je jedinou polehčující okolností Mokrého doznání. Navrhl pro něj trest v horní polovině trestní sazby, která je za vraždu patnáct až dvacet let.

Složitou úlohu měla v případu Mokrého advokátka Monika Jirásková, která ve studentově doznání spatřila jedinou polehčující okolnost. „Obžalovaný si nepřeje, abych uváděla další věci v jeho prospěch. Žádám pouze o spravedlivý trest,” uvedla odevzdaně Jirásková.

Mokrý je podle znalců zdravý

Mokrý netrpí žádnou duševní chorobou a za své činy je plně odpovědný. U soudu to ve středu uvedli znalci z oboru psychologie a psychiatrie Jiří Klose a Petr Kubej. Možnost mladíkova opětovného začlenění do společnosti označili za takřka vyloučenou, je prý prodchnut nenávistnou ideologií.

„Vzniká zde otázka, proč se pan Mokrý chová jako blázen, když blázen není. Je to projev uplatnění nenávistné ideologie. Navíc je hluboce sociálně a finančně frustrován. Nemá žádné kamarády. Kupoval si je, a proto se zadlužil,” prohlásil Kubej.

Obžalovaný podle něho dluží zhruba 400 000 korun, což je pro vysokoškoláka, který nemá podporu rodiny, v podstatě likvidační situace.

Jeho extrémní názory a skutky nejsou projevem duševní choroby.
znalec

Obžaloba viní čtyřiadvacetiletého studenta matematicko-fyzikální fakulty ze dvou pokusů o vraždu. První útok se stal loni v dubnu v Libni, další o dva měsíce později u Hlavního nádraží. Vytipovanou obětí byl pokaždé spící bezdomovec. Mokrý, který obdivuje Adolfa Hitlera, tvrdí, že činy důkladně plánoval a je na ně hrdý. Lituje toho, že muži přežili, chtěl je prý mučit.

Náprava je téměř vyloučená

„Jeho extrémní názory a skutky nejsou projevem duševní choroby. Dřívější podezření na schizofrenii jsme vyloučili," konstatoval Kubej. Narážel tak na to, že mladík skončil v prvním ročníku gymnázia v psychiatrické léčebně, protože byl agresivní vůči spolužákům. Musel tehdy přejít na jinou školu, kde dostal individuální studijní plán.

Po útoku v Libni ho policie odvezla do léčebny v Bohnicích. Odtamtud ho po dvouměsíčním zkoumání propustili s tím, že je zdravý a že zcela přehodnotil svůj postoj. Vzápětí však zaútočil znovu a lékařům poté řekl, že je připraven v trestné činnosti pokračovat i nadále.

Mokrého resocializaci pokládají znalci za „mimořádně ztíženou, takřka vyloučenou”. Na stupnici od jedné do sedmi ji ohodnotili číslem 6. Sedmičku neudělili pouze s přihlédnutím k nízkému věku obžalovaného, protože je prý možné, že ve vězení by mohl po absolvování výchovných programů získat pozitivní náhled.

Studentovi hrozí 15 až 20 let odnětí svobody nebo i výjimečný trest. Mokrý tvrdí, že má na svědomí i další útoky na bezdomovce. Policie mu to prý však nevěří.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám