Hlavní obsah

Bublan: Krejčíř je už zřejmě v zahraničí

PRAHA

Podezřelý podnikatel Radovan Krejčíř je stále na útěku. Přímo před očima kriminalistů o víkendu zmizel skrz záchodové okénko. Zatím za to nebyl nikdo potrestán. Podle ministra vnitra Františka Bublana je už Krejčíř za hranicemi. "Určité stopy byly zachyceny, bohužel svědčí o tom, že pan Krejčíř je někde v zahraničí," řekl Bublan.

Článek

Víkendové zatčení miliardáře Radovana Krejčíře a bývalého šéfa státem ovládané energetické společnosti Čepro Martina Pechana souvisí se soudním sporem Čepra a Tukového průmyslu o pohledávku ve výši 2,8 miliardy korun. Oba muži jsou obviněni z podvodu a zločinného spolčení, Krejčíř navíc z přípravy vraždy. Pechan čeká v policejní cele na výrok soudu o návrhu vazby.

Podezřelý podnikatel Radovan Krejčíř, který byl v pátek zatčen a vzápětí policii utekl, měl v bytě neuvěřitelné množství peněz - řádově stamilióny až miliardy korun. Není ale jasné, jestli jsou peníze pravé. V Krejčířově bytě byly nalezeny koruny i švýcarské franky. "Případem útěku se zabývá oddělení kontroly policejního pezídia, bylo by předčasné vyvozovat nějaké personální důsledky," sdělilo Novinkám policejní prezídium. 

Vlivný pražský podnikatel a údajně jeden z nejbohatších Čechů Radovan Krejčíř byl už loni před soudem kvůli obvinění z podvodu, který mu měl vynést asi 54 miliónů korun. To je ale směšná částka ve srovnání s jiným obviněním, podle kterého měl Krejčíř způsobit půlmiliardový celní únik při ropných obchodech jihlavské společnosti M5.

Podnikatele loni propustili z vazební věznice. V sobotu 18. června 2005 kolem 02:00 ho v jeho bytě na Karlově náměstí v Praze 2 opět zatkli policisté z Útvaru rychlého nasazení.

Státní firma má splatit miliardy

Advokát Tomáš Sokol, který oba muže hájí, v tisku naznačil, že zatčení Krejčíře souvisí s kauzou kolem firmy Čepro. Spolu s ním byl podle informací médií zatčen i bývalý obchodní ředitel Čepra Martin Pechan. Právě ten je nejvíce podezřelý z toho, že státní firma se nyní potýká s miliardovými nesplácenými pohledávkami.

Čepro se nyní soudí s Tukovým průmyslem o pohledávku 2,8 miliardy korun. Celníci viní Tukový průmysl, že neproclil pohonné hmoty, které měl u Čepra uložené, Tukový průmysl tvrdí, že chyba je na straně Čepra a částku na něm vymáhá. Státní podnik se do problémů dostal na konci loňského roku, kdy prohrál soud se společností Venturon Investment o pohledávku ve výši 2,5 miliardy korun. [celá zpráva]

Ukázalo se, že ačkoliv soudní obsílka do firmy dorazila, Čepro se hájit k soudu nepřišlo. Obsílku podle firmy někdo zatajil. Kvůli tomu je vyšetřován například právě Pechan.

Venturon, který pohledávku koupil od firmy Bena tvrdil, že chce buď vyplatit částku nebo vydat 264 tisíc tun pohonných hmot, které mu Čepro údajně dlužilo. Bena skladovala látky ve skladech Čepra od roku 1994, ani jedna společnost ale nerozlišovala hmoty z ČR, tedy proclené a hmoty ze zahraničí, tedy ty, které teprve měly být procleny.

Reklama

Související články

Soud zastavil exekuci na Čepro

Soudce Zdeněk Kučera v úterý zastavil exekuci na státní podnik Čepro. Dospěl k závěru, že pohledávka na 264 tisíc tun pohonných hmot, kterou vůči Čepru...

Výběr článků

Načítám