Hlavní obsah

Bublan: Čaš bude pravděpodobně propuštěn od policie

PRAHA

Kauza opilé jízdy vedoucího dopravního inspektorátu ve Frýdku-Místku Michaela Čaše má další posun. Ministr vnitra František Bublan ve středu uvedl v rádiu Impuls, že z jeho pohledu jedná o velké pochybení, za které ponese policista přísné důsledky. Podle Bublana je pravědpodobné, že bude Čaš propuštěn od policie.

Článek

Podle policistů narazil v noci na neděli opilý Čaš v Místecké ulici na okraji Ostravy do auta jedoucího před ním. Při srážce byli lehce zraněni dva lidé, dvaatřicetiletá řidička a její šestiletý syn.

Provedená dechová zkouška ukázala, že policista pil před jízdou alkohol. Čaš však trvá na tom, že vůz řídila jemu blízká osoba. Tvrdí, že instinktivně pouze přelezl za volant, aby zapnul varovná světla a vypnul motor. Svědci srážky ale jednoznačně uvedli, že Čaš auto řídil a dokonce se pokusil od nehody ujet. [celá zpráva]

"O případném propuštění jakéhokoli policisty ze služebního poměru musí rozhodnout jeho nadřízený. Je velmi pravděpodobné, že pokud se v daném případě prokáže, že jel pan Čaš skutečně opilý, tak bude nejspíš propuštěn," uvedla pro Novinky mluvčí ministra vnitra Radka Kovářová.

Incident vyšetřuje Inspekce ministra vnitra, která už Čašovi odebrala řidičský průkaz.

Nové sankce dělají špičkám země problémy

Informace o nedodržování předpisů z řad policie a ústavních činitelů jsou v posledních dnech časté. Novinářům Mf Dnes se před několika dny například podařilo přistihnout policejního prezidenta Vladislava Husáka, jak se svým vozem z Karlových Varů do Prahy řítil i 190 kilometrovou rychlostí. Husák reagoval dobrovolným odevzdáním řidičského průkazu na tři měsíce a úhradou 10 000 korun na humanitární účely. [celá zpráva] Za jízdu se omluvil. Pokud by jej ale přistihli policisté, jeho trest by bylů vyšší.

Jen několik dnů poté se na veřejnost dostala informace o služebním vozu ministra vnitra Františka Bublana, který měl jet po dálnici D1 do hlavního města až 170 kilometrovou rychlostí. Ministr na kritiku reagoval tím, že řidičův tachometr nekontroloval. [celá zpráva]

Ministerského řidiče se ale zastal šéf útvaru pro ochranu ústavních činitelů Lubomír Kvíčala. Upozornil na to, že řidič vozu, který přepravuje chráněného ústavního činitele, má právo jet vyšší než maximální povolenou rychlostí, aniž by použil maják.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám