Hlavní obsah

Brutální vrah přítelkyni zabil a rozřezal

Právo, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Jeden z nejotřesnějších případů vraždy v historii severočeské justice začal ve středu projednávat Krajský soud v Ústí nad Labem. Před senátem stanul 29letý Miroslav Rittich, který je obžalovaný z vraždy své přítelkyně a jejího rozřezání.

Foto: Rudolf Prchal, Právo

Zájem novinářů dělal obžalovanému Miroslavu Rittichovi očividně dobře.

Článek

Obžalovaný tvrdí, že svoji 21letou přítelkyni zabil o osm měsíců dříve, než se domnívá obžaloba. Vyplývá to z jeho výpovědi, kterou učinil v úterý na policii. U soudu ale Rittich, očividně potěšený zájmem sdělovacích prostředkům vypovídat odmítl.

Vražednou zbraní se stala třicetikilogramová činka (ve výřezu je vidět její horní polovina).foto: Právo/Rudolf Prchal

Použil nože, pilku a igelit

Část těla oběti našly děti loni 7. července v parku mezi keři u gymnázia v ústecké čtvrti Severní Terasa. Státní zástupkyně ve středu uvedla, že vrah ženu zabil mezi 20. až 30. červnem loňského roku, což potvrdili i patologové, kteří zbytky těla ohledávali. Rittich však ve výpovědi na policii uvedl, že svoji přítelkyni zavraždil již 19. října 2006.

Když prý ležela nahá v posteli, při cvičení jí pustil na hlavu třicetikilovou činku. V témže pokoji spal v postýlce jejich tříletý syn. Druhý den pak údajně ze sklepa přinesl nože a pilku, se kterou tělo uložené na igelitu a dekách naporcoval a zabalil do igelitových pytlů. Za to si od médií a veřejnosti vysloužil přezdívku "Řezník z Ústí".

Policie nenašla všechny ostatky

Ani po půl roce ale není jasné kam Rittich uložil ostatky své družky. Policii se totiž podařilo nalézt jen část těla mrtvé ženy, z parku má její hlavu, levou ruku a nohy. O několik dnů později kriminalisté v Rittichově bytě v mrazáku nalezli pánev. Kde je trup a pravá ruka, nikdo netuší. Rittich si údajně na místo, kam tyto části těla uložil, nevzpomíná. Podle znalců ale ví víc, než řekl. S vyšetřovateli si prý jen hraje, dělá mu dobře, že on jediný zná pravdu.

Před soudem ve středu vypovídali svědci, kteří Ritticha a jeho přítelkyni znali. Oba prý neměli dost peněz, protože nepracovali. Rittich údajně svoji přítelkyni bil, byl za to dokonce ve vazbě. Žena od něho utíkala, někdy s jejich synem, ale vždy se pak vrátila. Jejich přátelé tvrdí, že neměla kam jít. Údajně také měla několik milenců, jedna z jejích kamarádek uvedla, že věděla o pěti.

Hrozí mu deset až patnáct let

Rittich velmi žárlil. Své přátele nebo i sousedy jeho přítelkyně poté, co ji zbil, prý mnohokrát žádala o pomoc. Svědci ve středu vyvraceli Rittichovo tvrzení, že ženu zabil již v říjnu 2006. Několik z nich však uvedlo, že jeho přítelkyni viděli ještě na jaře loňského roku.

Ve výpovědi na policii Rittich uvedl, že chtěl spáchat sebevraždu. Pokusil si údajně podříznout krk nožem, do bačkor si nalil vodu a pak od nich vedl dráty do elektrické zásuvky, pouštěl si činku na srdce nebo požil několik dávek inzulinu.

Za vraždu Rittichovi hrozí deset až 15 let vězení. Projednávání případu má soud naplánováno až do pátku.

Reklama

Související témata:
David Rittich

Výběr článků

Načítám