Hlavní obsah

Brutální lupič Bakalár s odvoláním neuspěl, odsedí si 22 let

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc
Aktualizováno

Vrchní soud v Olomouci poslal ve čtvrtek na 22 let do vězení se zvýšenou ostrahou Jána Bakalára (55). Potvrdil tak dřívější verdikt za pokus o dvojnásobnou vraždu, který Bakalár dostal u brněnského soudu. Muž loni v únoru přepadl se dvěma komplici na okraji Přemyslovic na Prostějovsku auto bezpečnostní agentury s 33 milióny korun.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Ján Bakalár u vrchního soudu

Článek

„Vrchní soud se ztotožnil jak se skutkovými zjištěními, tak i právní kvalifikací krajského soudu. Čin, jehož se odsouzený dopustil, byl spáchán po důkladném uvážení z důvodu ziskuchtivosti,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Bakalár ve svém odvolání vinu popíral. Tvrdil, že v rozsudku krajského soudu v Brně, který byl podle něj uložen nesprávně, neboť prý byl mimořádně tvrdý až exemplární, byla řada pochybení. Poukázal mj. na údajné rozpory ve výpovědi svědků a napadl i totožnost nalezené krevní stopy na místě činu.

Jeho obhájce ve čtvrtek u soudu řekl, že podle provedených důkazů nelze s jistotou říct, kdo při přepadení na vůz s penězi střílel a jak měli tři pachatelé rozdělené role. Požadoval překvalifikovat Bakalárův čin na loupež, u které je nižší trestní sazba. Neuspěl ale a vrchní soud odvolání zamítl.

Foto: Policie ČR

Lupič si opatřil falešné doklady

Dva zaměstnanci bezpečnostní firmy Loomis přepravovali peníze do bankomatů. Tři maskovaní ozbrojenci jim zablokovali cestu autem. Byli vyzbrojeni brokovnicemi a samopalem, kterými vůz rozstříleli. Vůbec jim přitom nevadilo, že mohli zabít nejen osádku vozu, ale i další svědky. Stříleli totiž přímo ve vesnici. Pod pohrůžkou použití granátu, který položili na okno auta, nakonec donutili osádku vůz otevřít.

Dopadli ho po roce 

Pachatelé pak přeskládali peníze do svého auta a z místa činu rychle odjeli terénním vozem. Předtím však na zem vylili hořlavinu, kterou zapálili. Při přepadení nebyl nikdo zraněn. Kde skončily ukradené peníze, se nepodařilo zjistit. Dopadnout se zatím nepodařilo ani Bakalárovy spolupachatele.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Automobil s penězi přepadli v Přemyslovicích na Prostějovsku ozbrojení lupiči.

Přestože pachatelé byli maskováni, bylo zjištěno, že jedním z nich byl právě Bakalár. Jeden z pachatelů totiž krvácel a vyšetřovatelé našli na místě stopy krve. Z nich byla odebrána DNA a ta se shodovala právě s Bakalárovým profilem DNA v policejní databázi. Podařilo se získat i pachovou stopu z vystřílených nábojnic, která souhlasí s pachovou stopou Bakalára.

Po přepadení v Přemyslovicích se skrýval, vydán na něj byl mezinárodní zatykač. Dopadli ho v Praze zhruba rok po loupeži příslušníci Útvaru rychlého nasazení. Měnil identitu a prokazoval se bulharským pasem.

Bakalár byl už v roce 1990 odsouzen na 11 let za pokus o vraždu policisty. Postřelil jej při vloupání do obchodu na Šumpersku. Ve vězení si pak pobyl i za další trestné činy. V minulosti už byl sedmkrát soudně trestán.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám