Hlavní obsah

Brněnský klub odmítá zaplatit policii za zásah proti fanouškům Baníku

– Brno • Aktualizováno
Právo, Novinky, Petr Nový, Petr Kozelka

Vedení fotbalového klubu 1. FC Brno odmítá zaplatit policii 80 000 korun za její únorový zásah na fotbalovém stadiónu proti rozvášněným fanouškům Baníku Ostrava. Řekl to v úterý sportovní ředitel brněnského klubu Radek Bělák.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Policisté zasahují proti fanouškům Baníku

Článek

Utkání Brna s Ostravou je vůbec prvním v historii, kdy policie vystavila fotbalovému klubu fakturu za to, že musela zjednat pořádek na jeho stadiónu. Podle sportovního ředitele brněnského klubu Radka Běláka nelze hovořit o žádné pokutě, kterou by brněnský klub za řádění chuligánů dostal.

Splnili jsme všechno, co jsme měli. Kdybychom naopak policii nezavolali, měli bychom z toho problém.
Sportovní ředitel brněnského klubu Radek Bělák

„Policie nám poslala přípis, že chce uhradit náklady a my jsme jim taktéž dopisem odpověděli, že byl porušen zákon, v ničem jsme nepochybili, a proto nic platit nebudeme,“ řekl Právu Bělák s tím, že běžný občan přece taky zásah policie neplatí, když je kupříkladu doma přepadem lupiči.

„Splnili jsme všechno, co jsme měli. Kdybychom naopak policii nezavolali, měli bychom z toho problém. Znovu opakuji, že policie je jediná síla, která je schopna s takovými výtržníky se utkat. Vždyť po tom zásahu byli obvinění i odsouzení,“ dodal Bělák.

Policie zatím nehodlá na vzniklou situaci reagovat. „Bylo to naúčtováno a není pro nás důležité, kdo to zaplatí. Byl to precedens, důkladně jsme celou situaci, která vznikla před zápasem, zanalyzovali a vyčíslili jsme náklady za zásah, a to je hlavní,“ řekla jihomoravská policejní mluvčí Soňa Svobodová.

Pravidla platná od jara

Podle nových pravidel, která ministerstvo vnitra zavedlo od začátku jarní části letošního ročníku fotbalové ligy, zodpovídají za klid na hřišti pořadatelé. Policisté zasahují až na vyžádání ve chvíli, kdy situaci nezvládají. 

Utkání mezi Brnem a ostravským Baníkem bylo první, kde tato pravidla platila. Fanoušci Baníku způsobili svým chováním na hřišti velké problémy a pořadatelům musela nakonec vypomoci pořádková jednotka policie. 

Policejní sbor následně zásah mužů zákona vyhodnotil a rozhodl, že brněnský klub musí policejní zásah uhradit. Práce policistů byla spočítána na 80 tisíc korun. 

BEZ KOMENTÁŘE: Ostravští fanoušci v Brně vtrhli na hřiště. Zdroj: Prima TV

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám