Hlavní obsah

Bratři dostali za útok na záchranáře dva roky vězení

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA, 12. července 2007

Za zákeřný a brutální útok na záchranáře potrestal ve čtvrtek ostravský okresní soud bratry Rostislava a Štefana Šarišské každého dvěma roky vězení. Jejich 47letá matka Helena Šarišská dostala za podíl na konfliktu roční podmínku s tříletým odkladem.

Článek

Soudce neobměkčil ani pláč a kajícné přiznání všech tří obžalovaných, ani osobní omluvy zbitým záchranářům. "Mám doma dvouletého syna a nechci o něj přijít," snažil se zapůsobit na soudce obžalovaný Rostislav Šarišský. Podle soudu byl ale útok takového charakteru, že podmínka nepřichází v úvahu.

Posádka sanitky pomáhala ženě v bezvědomí

Lékař a dva ošetřovatelé byli letos 19. února surově zmláceni skupinou obyvatel Hotelového domu Vista v Ostravě-Zábřehu ve chvíli, kdy se zde snažili pomoci ženě, která byla v bezvědomí. Incident se odehrál poté, co obžalovaní s dalšími příbuznými během noci vypili několik litrů vodky. Ve tři hodiny ráno Helena Šarišská zkolabovala a její synové zavolali záchranku.

"Dal jsem pokyn ošetřovatelům, aby jí změřili tlak. Mladý muž ale najednou začal křičet a kolegu nečekaně udeřil pěstí do obličeje," řekl u soudu lékař David Holeš. Dodal, že pak do pokoje přišli další členové početného příbuzenstva a strhla se rvačka. V té chvíli se probrala z bezvědomí i pacientka a k mlácení trojice záchranářů se přidala.

Záchranáře bili i stolem

"Bylo to velmi brutální, řezali je opravdu hlava nehlava, nejen pěstmi, ale třeba i stolem. Záchranářům se naštěstí podařilo z pokoje utéct," řekl tehdy šéf záchranky Roman Gřegoř s tím, že šlo o nejzávažnější případ napadení na Ostravsku za několik posledních let. Jeden ze zmlácených se musel léčit několik týdnů.

Odsouzená žena s podmíněným trestem souhlasila, jeden ze synů se ale odvolal a druhý si ponechal zákonnou lhůtu, takže případ bude muset přehodnotit v odvolacím řízení ještě krajský soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám