Hlavní obsah

Boj o dítě skončil napadením soudní úřednice

Právo, Patrik Biskup

Vydírání, naschvály, vykonstruovaná obvinění, nerespektování soudních rozhodnutí a nakonec napadení úřednice. Kam až může zajít boj o dítě po rozvodu rodičů, ukazuje případ šestiletého chlapce z Prahy. Jeho matka má teď za to na krku obvinění z několika trestných činů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dvojice se začala o syna přetahovat po krachu manželství v roce 2013. Čtyřicetiletá žena ho chtěla získat výhradně do své péče, a proto se obrátila na soud, aby tak rozhodl.

Ještě předtím ale na manžela podala trestní oznámení, že syna sexuálně zneužíval. Ten tak dostal nálepku zvrhlíka, musel podstoupit ponižující sexuologické vyšetření a hrozilo, že ho soud skutečně odstřihne od jakéhokoliv kontaktu se synem. To se ale nestalo.

Policie případ odložila s tím, že k žádnému zneužití chlapce nedošlo, a soudní znalec po vyšetření dítěte dokonce naznačil, že mohlo být zmanipulované proti otci právě svojí matkou.

Očištění muže zohlednil následně pražský městský soud, který loni v březnu zamítl návrh matky o zákazu styku otce s dítětem a rozhodl, že jej bude moci vídat ještě častěji, než udávala původně stanovená pravidla.

Otce očistili

„Matka nám zde uváděla skutečnosti ohledně zneužívání nezletilého otcem, ovšem nic takového se neprokázalo. Soud tak dospěl k závěru, že není nic, co by bránilo styku nezletilého s otcem,“ uvedl tehdy předseda senátu Jiří Cidlina.

Upozornil na to, že mezi oběma rodiči panují značné neshody, které se snaží řešit právě přes dítě.

Zezadu ji chytila za vlasy a silou trhla, načež úřednice zavrávorala a musela dítě pustit.
svědek napadení

„Senát se dlouho radil o tom, zda vůbec nechá nezletilého u matky. S ohledem na to, že s ním byla na mateřské dovolené a doposud o něj pečovala, můžeme ji nyní považovat za lepšího vychovatele, byť jsme si vědomi toho, že jsou zde určité výchovné problémy,“ zdůraznil v odůvodnění soudce.

Matka ale odmítala nařízení soudu respektovat a dál bránila otci, aby se se synem stýkal. Dokonce za to dostala i 40tisícovou pokutu. A když ani to s ní nehnulo, soud na sklonku loňského roku rozhodl o svěření dítěte do péče otce. Zůstalo ale jen u papíru s kulatým razítkem, muž se syna nedočkal.

Chlapec vyhrožoval sebevraždou

Neúspěšná byla následně i úřednice pověřená výkonem soudního rozhodnutí. Odebrání dítěte v bytě prarodičů na Klatovsku se změnilo v hysterickou potyčku. Podle zjištění Práva se matka snažila syna ukrýt ve skříni, pak zase tvrdila, že nikam nemůže jít, protože má průjem a bolí ho břicho.

Když už soudní vykonavatelka měla dítě v náručí a chtěla z bytu odejít, žena ji napadla.

„Zezadu ji chytila za vlasy a silou trhla, načež úřednice zavrávorala a musela dítě pustit. Chlapce okamžitě uchopil dědeček a nechtěl ho pustit. Dítě pak začalo křičet, že nikam nepůjde, že se raději zabije. Úřednice tak raději od dalšího pokusu násilím dítě odvést upustila,“ popsal svědek události.

Je obviněna z přečinů maření výkonu úředního rozhodnutí a násilí proti úřední osobě
Jiřina Vítovcová, žalobkyně

Trestní stíhání matky dítěte v souvislosti s narušením výkonu soudního rozhodnutí potvrdila Právu šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová.

„Je obviněna z přečinů maření výkonu úředního rozhodnutí a násilí proti úřední osobě,“ upřesnila žalobkyně s tím, že vyšetřování stále běží. Za to může žena skončit ve vězení až na čtyři roky.

Jak Právo zjistilo, s ohledem na vyhrocenou situaci nařídil opatrovnický soud v rámci předběžného opatření umístit chlapce do klokánku, což je zařízení pro ohrožené děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám