Hlavní obsah

Body už byly umazány 128 017 řidičům

– PRAHA
Právo, Jiří Novotný

Za šestnáct měsíců, které v Česku uplynuly od zavedení bodového systému, dostalo body za dopravní přestupky už 535 148 řidičů a 3852 z nich přišlo po dosažení dvanáctibodové hranice o řidičský průkaz. Naopak za rok bez odhaleného přestupku byly až čtyři body z konta umazány 128 017 motoristům.

Článek

"Počet těch, jimž jsou body odepisovány, se stále zvyšuje. Zatímco letos v červenci to bylo 23 609 řidičů, v srpnu 31 290, v září 32 658 a v říjnu dokonce 40 460," sdělilo ministerstvo dopravy (MD).

Nejvíc bodů za rychlost

Na dotaz Práva, za který přestupek jsou nejčastěji udělovány body, odpověděl v pondělí mluvčí MD Karel Hanzelka: "Situace se nemění - bodovému žebříčku stále vévodí překročení maximální povolené rychlosti v obcích o méně než dvacet kilometrů a na dálnicích o méně než 30 km v hodině. Následuje nerespektování zákazu vjezdu, nepřipoutání se bezpečnostními pásy, nezapnuté reflektory a telefonování za jízdy bez hands free soupravy."

Překročení rychlosti se na celkovém množství dosud udělených bodů podílelo více než čtyřiceti procenty. I to je důvodem, proč ve Sněmovně v říjnu neprošel poslanecký návrh, aby rychlost mohli měřit nejen policisté, ale i soukromé firmy, které by si městské a obecní úřady najaly.

Šimonovský žádá tvrdost ponechat

Sněmovna naopak podpořila, aby si řidiči mohli navíc odepisovat ročně tři body, když si zaplatí jednodenní školení bezpečné jízdy (za asi 4000 Kč). Pokud návrh schválí i Senát a podepíše prezident, bude dvanáctibodových řidičů přibývat ještě pomaleji než dosud. Bodový systém přitom neplní svůj hlavní cíl - snížit počet mrtvých na silnicích.

"Že rychlost nebudou moci měřit soukromníci, považuji za velkou chybu v situaci, kdy na silnicích chybějí policisté a vymahatelnost zákona o provozu na pozemních komunikacích je zcela nedostatečná. Stejně tak se mi nelíbí snahy ministerstva dopravy a některých poslanců bodový systém změkčit. To by situaci na silnicích ještě zhoršilo. Proto z tvrdosti nelze slevit," řekl Právu exministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL).

Jiný názor má ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS), jenž ustavil 32člennou expertní komisi k přípravě velké novely zákona o provozu na silnicích. Už na svém prvním zasedání se komise shodla, že bodový systém se musí výrazně změnit. Komise posuzuje takové návrhy, jako je tvrdší bodový postih pro začínající řidiče, či zvýšení hranice pro odnětí řidičáku z dvanácti na osmnáct bodů.

Velká novela ovšem nenabude účinnosti dříve než v lednu 2009. Poslanci ODS David Šeich a Eva Dundáčková proto v nejbližší době parlamentu předloží návrh tzv. rychlé novely, která by už v příštím roce podstatně zúžila počet přestupků, za něž se dávají body. Neměly by být například za nesvícení a telefonování za jízdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám