Hlavní obsah

Běženci v autě? Netuším, jak se tam vzali, prohlásil u soudu převaděč z D5

Právo, Patrik Biskup
Tachov

„Běženci v autě? Vůbec nemám ponětí, jak se tam vzali,” vypovídal ve čtvrtek před tachovským soudem jeden z dvojice Maďarů, které loni v červenci zadržela česká policie na dálnici D5 s nákladním vozidlem plným migrantů. Jednapadesátiletý Zoltán Kapinecz tvrdil, že jel společně s kamarádem Menyhértem Sásem do německého Norimberka pro vysokozdvižný vozík.

BEZ KOMENTÁŘE: Příchod obžalovaných k souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Podle žalobkyně byli oba cizinci zapojeni do organizované skupiny převaděčů. „U Budapešti převzali 30. července k přepravě 76 migrantů včetně 26 dětí mladších 18 let. Nákladový prostor vozidla byl velmi stísněný, neposkytoval dostatek prostoru. Chybělo větrání a možnost vykonání sociální potřeby,“ konstatovala státní zástupkyně. Dále uvedla, že převaděči bez přestávky projeli Maďarskem, Slovenskem až do zadržení na dálnici D5 u Stříbra.

„Běženci v autě? Vůbec nemám ponětí, jak se tam vzali. Ani teď nemám vysvětlení pro to, jak se do nákladového prostoru tito černí pasažéři dostali. Poprvé jsem je viděl, až když nás kontrolovala policie,“ prohlásil Kapinecz. Podle svých slov si náklaďák půjčil od známého. „Když jsem si ho vyzvedl, nekontroloval jsem, co je na korbě pod plachtou,“ řekl Maďar.

BEZ KOMENTÁŘE: Běženci odjeli za dohledu policistů autobusemVideo: Patrik Biskup, Právo

Žádné výkřiky, pláč či bouchání během cesty prý neslyšel. „Udělali jsme si dvě zastávky, jednu na Slovensku a pak u Brna,“ doplnil obžalovaný muž.

Související téma:

O oba Maďary se také zajímá německá policie. Už také požádala cestou právní pomoci o jejich vydání k trestnímu stíhání za organizované převaděčství. Krajský soud v Plzni nedávno rozhodl, že budou do SRN vydáni, ale podmínil to pravomocným skončením trestního řízení v České republice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám