Hlavní obsah

Bezcitná poprava strážce před soudem

– BRNO
Právo, Novinky, Petr Knötig

Se studem v očích a se sklopenou hlavou, ale beze stop lítosti, stanul v úterý před senátem Krajského soudu v Brně 23letý pracovník bezpečnostní agentury Securitas Michal Raveane. Zodpovídá se z brutální vraždy svého kolegy. Původně měl být souzen se svým komplicem Milanem Staňkem. Ten se ovšem soudu vyhnul, když se ve vazební věznici v Brně - Bohunicích v srpnu oběsil.

Článek

"K činu došlo loni v prosinci, kdy Raveane svážel s kolegou peníze z poboček České spořitelny. Raveane kolegu přesvědčil, aby zajeli do Ostopovic, kde si prý potřeboval něco vyřídit. Dvojice skončila na lesní cestě. Tam Raveane nastříkal oběti slzný plyn do očí a pak ji zastřelil. Všemu asistoval Milan Staněk, který pak pomáhal zahladit stopy a zinscenovat přepadení transportu," uvedl žalobce Zdeněk Adámek.

Po činu se zmocnili skoro 25 miliónů korun. Před soudem se zodpovídají ještě další tři muži - Ondřej Novák (25), Petr Říha (23) a Petr Zmeškal (42), kteří podle obžaloby využívali uloupených peněz a pomáhali je legalizovat tím, že si nechali na svá jména či jména svých přátel evidovat koupená auta, luxusní věci nebo nemovitosti.

Byla to bezcitná poprava

Po vraždě oba muži společně převezli peníze do bezpečí a Staněk hodil nahé tělo mrtvého do septiku. Jeho věci spálili. Přitom tvrdili, že to byl právě zavražděný muž, který transport přepadl a s penězi utekl. Jeho tělo však kriminalisté našli v březnu ve fekální jímce a dopadli všechny pachatele, kteří buď vraždili nebo se na činu nějak podíleli, či o něm věděli a nic neoznámili.

Hlavní pachatel Raveane uvedl, že to byl především Staněk, který ho k činu přiměl. "Chtěl bych se omluvit rodině oběti za tu strašnou bolest a utrpení, kterou jsem jí přivodil ztrátou syna. Je mi to líto. Staněk mě nutil, abych to udělal a říkal, že má doma zbraně, které použije proti mé přítelkyni a mě, jestli neuposlechnu," vypověděl Raveane.

Jeho spoluobžalovaný Petr Říha řekl, že nevěřil, že je jeho kamarád něčeho takového schopný. "Říkal mi, že plánuje nějak se zmocnit peněz, ale já jsem mu nevěřil. Časem mi řekl, že by potřeboval, abych na sebe napsal nové Audi. To jsem odmítl. Nakonec, když mi řekl, co udělali, tak jsem dostal z něho strach a aby se mě jako nepohodlného svědka nezbavil, tak jsem souhlasil," tvrdil soudcům spoluobžalovaný Říha.

Padne asi vyjímečný trest

Případ loupežné vraždy je jednou z nejbrutálnějších vražd, k jakým na jižní Moravě v posledních letech došlo. Policisty při objasňování činu překvapilo, s jakým klidem oba muži popravili nic netušícího řidiče a kolegu hlavních obžalovaného.

Tuto tíhu už pak Staněk neunesl a ve věznici se oběsil. "Budu pro Raveaneho požadovat zřejmě žádat vyjímečný trest. Jde o to, že vlastně svého kolegu popravil a ještě se stavěl do role oběti," uvedl Adámek.

Proces bude pokračovat v dalších dnech, protože u soudu bude vypovídat řada svědků a znalců. Navíc soud bude řešit nákupy drahých věcí, které si přátelé obžalovaných koupili za peníze z loupeže, aniž by to tušili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám