Hlavní obsah

Berdychovec Půta dostal další rok vězení, tentokrát za útok na záchranáře

Praha

Obvodní soud pro Prahu 5 poslal v pátek na rok do vězení člena tzv. Berdychova gangu Tomáše Půtu za brutální útok na posádku pražské záchranky. Trest se mu přičte k deseti letům, které si odpykává za zločiny spojené s Berdychovým gangem.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Tomáš Půta u pražského soudu

Článek

Soud řešil případ napadení záchranáře již podruhé, v minulosti - ještě před soudem týkajícím se kriminality Berdychovců - vyměřil Půtovi dvouletý trest. Muž nyní požádal o obnovu procesu, protože původní rozsudek proti němu vynášel soud jako proti uprchlému. V době konání líčení byl v Irsku, které ho ke stíhání v této kauze vydalo až letos.

Případ,který ve čtvrtek soud posuzoval, se stal koncem dubna 2003 v Radotínské ulici v Praze 5. Půta spolu s dalšími třemi lidmi měli tehdy nehodu - jejich automobil narazil do sloupu veřejného osvětlení a do stromu. Jeden z mužů se vážně zranil. Když ho lékař záchranné služby začal ošetřovat, Půta a jeho známý Václav Chmelenský ho podle minulých rozsudků napadli. Dali mu ránu pěstí do oka, pak ho na zemi zkopali. Začali útočit i na další záchranáře a hasiče, kteří je však nakonec zadrželi a předali policii.

Už si odpykává deset let

K desetiletému trestu vězení byl Půta pravomocně odsouzen v polovině loňského roku za účast na zločinném spolčení, pět loupeží, jednu krádež a porušování domovní svobody, které spáchal v letech 1999 až 2001. Před několika dny ho policie začala stíhat také za účast na takzvané loupeži století, při níž bylo v září 2002 při přepadení auta bezpečnostní služby v Praze 6 uloupeno 154,2 miliónu korun. V této kauze hrozí muži v případě odsouzení až patnáctiletý trest. [celá zpráva]

Spolu s ním obvinili policisté i jiného člena gangu Maroše Šuleje a další dva lidi. Oba Berdychovci však vinu odmítají a proti stíhání si podali stížnost. Muži byli zadrženi v Irsku v roce 2006.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám