Hlavní obsah

Berdych měl být před dvěma lety zavražděn

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Výkonný šéf gangsterů v policejních uniformách David Berdych měl být před dvěma lety zlikvidován. Údajně proto, že mnoho věděl o policistech-gangsterech. Obavy pachatelů z řad policejních důstojníků vyvolávalo také kriminální zpravodajství detektivů týmu Mari z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Před dvěma lety totiž začalo roli policistů napojených na gang zdařile odhalovat.

Článek

Původně policejní informátor Berdych neměl být jedinou obětí. Podle informací Práva zaplatila družka obviněného Radka Trumpeše životem za to, že promluvila. Zemřela při dopravní nehodě, která byla podezřelá i Berdychovi. Ten dokonce žádal obviněného detektiva pražského odboru pro odhalování organizovaného zločinu (OBOZ) Petra Koňaříka o prověření nehody.

"Tak už to taky víte. Berdycha možná zachránil tým Mari, který odhalil Berdycha jako informátora Koňaříka a zjistil napojení na vysoké policejní důstojníky," odpověděl na dotaz Práva kriminalista seznámený s případem. Informaci potvrdili i někteří advokáti a oběti Berdychova gangu. Mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová se odmítla vyjádřit.

"K tomu se nebudeme vyjadřovat. Případ Berdych a spol. komentuje pouze státní zastupitelství," řekla v úterý mluvčí.

"Vyšetřujeme výlučně případy okolo pětadvaceti loupežných přepadení. Tak, abychom v září předali obžalobu soudu," odpověděl na dotazy Práva středočeský dozorový žalobce Tomáš Milec.

"Trumpešova družka se jmenovala Hejduková. Měla s ním dítě. Loupeže na kamionech jí nevadily. Ale když začali mučit lidi a vraždit, tak se svěřila rodičům. Nějak se to vyneslo ven. Dopadlo to tak, že Hejdukovi nemají ani dceru, ani vnouče. Vnouče mají Trumpešovi," poznamenala jedna z obětí oloupených Berdychovým gangem. "Mučili mě i ženu. Jméno neuvádějte. Nechceme to znovu prožít."

Obavy obětí

Berdych s Trumpešem loni v listopadu v hlavním veřejném líčení před pražským soudcem Petrem Braunem obsáhle popsali činnosti gangu a roli policistů z OBOZ. Motivy neuvedli. Můžeme se jen domnívat, že promluvili buď z obavy o život, neboť vědí či tuší, že nad obviněnými policisty Josefem Opavou, Petrem Koňaříkem, Jiřím Kaňkou, Jiřím Žofčínem, Karlem Suchomelem a Jiřím Železným je vyšší patro policistů a dalších osob.

Mohli taky promluvit ve snaze uniknout mimořádným trestům. Jisté zatím je, že podle vznesených obvinění byl Berdych informátorem Koňaříka a Opavou řízeným vykonavačem a šéfgangsterem. To naznačuje i dokumentace z vyšetřování.

Obviněný bývalý vedoucí 1. oddělení OBOZ Opava "zneužíval pravomoc policisty tím, že poté, co se při výkonu své funkce dozvěděl o pachateli závažného trestného činu Davidu Berdychovi tohoto využil na soustavné opakované páchání další obdobné násilné trestné činnosti majetkového charakteru...založil skupinu pachatelů...řízenou obviněným Davidem Berdychem...opatřoval prostředky včetně střelných zbraní a ...přebíral předem určenou část zisku," uvádí se v usnesení o zahájení trestního stíhání Opavy, kde je obviněn i z vraždy "spáchané ve spolupachatelství".

Někteří advokáti a jejich oběti mají z dosavadního vyšetřování (dosud vypovídalo také 39 bývalých i současných policistů zproštěných mlčenlivosti, pozn.red.) a po seznámení ze zpřístupněných částí spisů dojem, že vyšetřování je účelově manipulováno.

"Nemohu se zvláště z výslechů policistů se ubránit dojmu, že se orgány činné v trestním řízení snaží vyvolat důkazní nouzi všude, kde by státu vznikla povinnost uhradit obětem škody způsobené policisty. Zvláště tam, kde policisté figurují jako aktéři drastických zločinů. A tam, kde vzniká podezření, že zločiny kryli a na výnosech participovali vysocí důstojníci ÚOOZ a policejního prezídia," řekl Právu advokát seznámený s případem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám