Hlavní obsah

Beranidlo bylo oprávněné, míní policie o zátahu na nelegální party

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policisté si stojí za tím, jak postupovali při ukončení nelegálního večírku v klubu v centru Prahy, kam se těžkooděnci vlámali beranidlem, protože na jejich výzvy nikdo zevnitř nereagoval. Podle policie na to měli ze zákona právo. U veřejnosti to vyvolalo kritiku, policie na místě řešila několik přestupků a nezahájila žádné trestní stíhání.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté v centru Prahy ukončili nelegální pártyVideo: Novinky

 
Článek

Podle policie měli těžkooděnci na nasazení beranidla nárok, který má oporu v zákoně o policii, sdělil v neděli Novinkám mluvčí policie Jan Daněk.

Jeden z paragrafů upravuje podmínky pro vstup do obydlí nebo na pozemek bez souhlasu jeho uživatele, což lze například tehdy, jestliže se záležitost nedá odkládat nebo je ve hře ochrana veřejného pořádku a života lidí.

„Policista je oprávněn (...) otevřít nebo jiným způsobem (...) zjednat přístup, v případě nutnosti i za použití síly,“ zní zkráceně jeden z odstavců zákona, ke kterému odkázal mluvčí.

V Uherském Brodě otevřeli bar přeměněný v agitační středisko

Domácí

Zásah se obešel bez zranění. Zda si někdo na policisty stěžoval, případně se mají okolnosti použití beranidla prověřit, policie nesdělila. „Všechny účastníky podezíráme z přestupku, případy byly předány správnímu orgánu k vyřízení,“ upřesnil mluvčí.

Policisté v centru Prahy ukončili nelegální pártyVideo: Aktu.cz

Policie vyjela prověřit informaci o tajné party ve sklepě v Anenské ulici v pátek kolem půlnoci. Na bouchání ani na policejní výzvy ale nikdo nereagoval. Dorazila také speciální pořádková jednotka a když se ukázalo, že byly oba vchody zamčené, policisté si vytvořili vstup beranidlem, kterým vyrazili nejméně dvoje dveře.

Rebelující hospoda v Praze opět otevřela. A opět musela zavřít

Domácí

Uvnitř se bavila zhruba stovka lidí, většinou to byli mladí cizinci, kteří jsou v Praze na výměnném pobytu. Podobné akce, kde se schází větší počet lidí, vládní opatření v rámci boje s pandemií koronaviru zapovídají. Restaurace mohou pouze provozovat výdejní okénka do 23:00, kdy začíná zákaz vycházení.

Mladíci důvtipně obešli vládní nařízení a zašli do restaurace na pivo

Koktejl

Jedna z účastnic mejdanu uvedla pro Blesk a CNN Prima News, že to nebyla první party - v předešlých dnech se prý podobné večírky konaly dokonce pravidelně a lidé se na ně svolávají na sociálních sítích. Podle Daňka vede policie podobné informace v patrnosti a místa konání akcí prověřuje.

Taková prověřování řeší podle mluvčího jeho kolegové denně, mnohdy se ale tipy nakonec ukáží jako liché. Akce v Anenské byla podle Daňka specifická především značným množstvím účastníků.

Anketa

Bylo od policie přiměřené, že použila beranidlo?
Ano
72 %
Ne
28 %
Celkem hlasovalo 8553 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám