Hlavní obsah

Benešová zrušila odvolání šéfky žalobců v Plzni

Právo, Patrik Biskup, Radim Vaculík

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) podle dvou na sobě nezávislých zdrojů Práva zrušila své vlastní rozhodnutí, kterým loni v listopadu odvolala z vedoucí funkce šéfku Okresního státního zastupitelství v Plzni Antonii Zelenou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Článek

Ta se proti původnímu rozhodnutí bránila a podala takzvaný rozklad, přičemž její námitky opět posuzovala ministryně. A šéfka resortu nejspíš došla k závěru, že jsou oprávněné. Vyhráno zatím ale Zelená nemá, správní řízení totiž bude dál pokračovat.

V rozhodnutí, které Zelená obdržela 7. února, ministryně informuje o zrušení svého původního stanoviska o jejím odvolání, ale zároveň podle informací Práva sděluje, proč je potřeba ve správním řízení pokračovat a v čem je nutné ho doplnit. Údajně jde o celkem čtyři body.

Mohu pouze sdělit, že rozhodnutí ministryně spravedlnosti bylo doručeno a paní Zelená si ho převzala.
mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka

Čím konkrétně Zelená ministryni ke změně názoru přesvědčila, není jasné. Nikdo to zatím nechtěl komentovat s ohledem na to, že správní řízení je neveřejné. „Mohu pouze sdělit, že rozhodnutí ministryně spravedlnosti bylo doručeno a paní Zelená si ho převzala. Nyní běží patnáctidenní lhůta, kdy může opět podat rozklad,“ sdělil v úterý Právu mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Benešová odvolala šéfku plzeňských žalobců Zelenou

Domácí

Benešová už dříve Právu řekla, že důvodů pro odvolání Zelené je několik, mimo jiné neplnila pokyny nadřízeného. „Celkem jde o čtyři okruhy, které nebudu blíže uvádět,“ sdělila loni v listopadu Benešová.

Pokud by ministryně potvrdila své prvotní rozhodnutí, byl by to pro šéfku žalobců definitivní konec ve funkci. Pak by se mohla bránit jen podáním správní žaloby k soudu, která by však už odkladný účinek neměla.

Sesazení Zelené z vedoucí funkce požadovala plzeňská krajská státní zástupkyně Anna Maříková, která měla pro odvolání své podřízené podle vlastního vyjádření „závažné důvody“. Návrh podala už loni v říjnu. Zelená už dříve na dotaz Práva, zda si je vědoma nějakého pochybení, řekla, že nebude nic komentovat, neboť se jedná o neveřejné řízení.

Kontrola ministerstva neodhalila, že by měl Dalík ve vězení výhody

Domácí

Zelená vede s přestávkami plzeňské žalobce od roku 2004. Do povědomí veřejnosti se dostala o pět let později, kdy si ji vybral tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v tažení proti takzvaným lenivým soudcům. Stala se součástí týmu, který prováděl prověrky, po nichž úředníci podali na severočeské soudce několik kárných žalob za neúměrné průtahy.

V roce 2013 se Zelená stěhovala na Vrchní státní zastupitelství v Praze, kde ji tamní šéfka Lenka Bradáčová pověřila funkcí ředitelky odboru trestního řízení. Zpět do Plzně se Zelená vrátila po roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám