Hlavní obsah

Benešová: případy dětské prostituce jsou ojedinělé

Novinky, apb, Právo
PRAHA

Tvrzení německé organizace Karo a německého výboru Dětského fondu OSN (UNICEF) o masovém zneužívání dětí k prostituci v českém pohraničí jsou podle nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové nepodložená.

Foto: Leona Brázdilová

Součástí Karlovského gastrofestivalu bude i tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál.

Článek

"Tuto kriminalitu bedlivě sledujeme od okamžiku, kdy se před třemi lety zprávy o zneužívání dětí k prostituci objevily v médiích. Do konce listopadu o tomto problému vydáme zvláštní kompletní zprávu o násilí na dětech a zneužívání dětí. Tento úkol jsem zadala v rámci plánovaných úkolů pro tento rok. Ale už nyní mohu podle zpráv z okresů a krajů říci, že jde o ojedinělé případy," odpověděla v úterý na dotaz Práva Benešová.

Uvedla, že častějším jevem je zneužívání dětí k vydírání zahraničních sexuálních turistů. "Děti jsou zneužívány jako nástraha na cizince, aniž dojde k sexuálnímu zneužití. Do pasti chycený turista je pak vydírán a platí," řekla nejvyšší státní zástupkyně s tím, že podrobnější informace podá až po obdržení zprávy.

Tři případy dětské prostituce

Ředitelka trestního odboru Nejvyššího státního zastupitelství Jarmila Ošlejšková uvedla konkrétní případy, které při shromažďování dat ke zprávě o zneužívání dětí získala od státních zástupců. České soudy zatím pravomocně rozhodly ve třech případech.

Liberecká pobočka ústeckého krajského zastupitelství informovala o kauze tří pachatelů, kteří byli potrestáni za to, že prodali nezletilou dívku za 3 tisíce marek do Německa. Hlavními pachateli byli manželé, kteří si odsedí sedm a šest let vězení.

Mnohem mírnější trest udělil plzeňský soud 42leté Anně Holubové, která nutila k prostituci dvě dívky, z nichž jedné ještě nebylo 15 let, přičemž právě toto děvče jí bylo svěřeno do péče.

Ve vězení sedí i sestry Marta a Helena Vöröšovy, které natočily v roce 2002 se třemi dětmi pornofilm pro německou televizi Pro 7, jejíž pracovníci vystupovali jako zájemci o dětskou prostituci. Videozáznam děti zobrazoval v různých pozicích a při naznačování autoerotiky. Jednu z dívek, dítě jedné ze sester, nabízely k orálnímu sexu a dalším sexuálním nepohlavním praktikám.

Nerozhodnuté případy

Z nepravomocných rozsudků nejvyšší zastupitelství zatím ví o případu Kláry Lakatošové, kterou plzeňský krajský soud poslal na sedm let do vězení. V roce 1998 podle obžaloby nutila čtrnáctiletou dívku k tomu, aby v Aši stopovala vozy cizinců a nabízela jim sexuální služby.

Rozhodnuto také není o Magdaléně Giňové z ústecké Matiční ulice, která podle žalobce prodávala svou dceru Němcům.

Jeden případ se objevil také na jižní Moravě, kde byli stíháni čtyři pachatelé. Jeden z nich zemřel, takže před soud žalobce poslal jen tři. Organizovali prostituci s nezletilými dívkami v Mikulově a okolí a obchodovali s drogami, uvedla pro ČTK Ošlejšková. Obžalobu dostal okresní soud v Břeclavi již v červnu 2000, líčení kvůli absencím obžalovaných několikrát odročil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám