Hlavní obsah

Bém nabídl místo policistovi, který nařídil prověřit jeho spisy

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové z protikorupční policie kvůli odposlechům lobbisty Romana Janouška a bývalého pražského primátora Pavla Béma znovu analyzují všechny starší spisy, kterými obě jména procházejí. A bez zajímavosti není, že prověrku nařídil ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec, ke kterému měl Bém podle všeho velmi blízko a kterému zřejmě důvěřoval.

Foto: Právo

Šéf protikorupční policie Tomáš Martinec

Článek

Právě Bém totiž na začátku léta 2008 z pozice vládce Prahy nabízel na neoficiální schůzce Martincovi tehdy volné místo pražského policejního ředitele, a to i přesto, že výběr nemohl formálně nijak ovlivnit. Martinec v té době působil jako náměstek ředitele protikorupční policie.

Bém tehdy nabídku popřel s tím, že jde o „pseudoproblém“, nicméně na dotaz Práva ji potvrdil sám Martinec. „Je pravda, že jsme mluvili o bezpečnostní situaci v Praze, ale je také pravda, že ta nabídka tam skutečně padla,“ řekl v srpnu 2008 Martinec.

Ten toho času o podivné schůzce přišel informovat své nadřízené a podle důvěryhodných zdrojů z tehdejšího nejužšího vedení policie byl kvůli tomu někdejší policejní prezident Oldřich Martinů velmi rozezlen, stejně jako jeho náměstek pro kriminálku Jiří Houba.

„Prezident to bral osobně, že se mu politici vměšují do výběru klíčových funkcionářů a oba Martince tvrdě kritizovali za to, že na takové schůzky vůbec chodí,“ řekl Právu zdroj.

A zároveň dodal, že o vazbách Martince na Béma se ve vedení policie potichu mluvilo už tehdy.

Během mého působení ve vedení protikorupční policie to byla má první a také poslední schůzka s panem Bémem.
ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec

Nestandardní nabídka Béma pro Martince přitom přišla přesně v době, kdy na protikorupční policii ležel velmi delikátní materiál, totiž žádost švýcarských úřadů o informace, kde mohl vzít Bémův přítel Janoušek více než 200 miliónů korun, které mu obstavily na tamním bankovním účtu kvůli podezření z praní špinavých peněz.

A vyřizování žádosti o právní pomoc v tomto směru neměl podle informací Práva na starosti nikdo jiný než právě Martinec. Podezření se nakonec Švýcarům prokázat nepodařilo a peníze tak byly Janouškovi v alpské zemi odblokovány.

Že by šel Bémovi, a tedy i Janouškovi na ruku, však sám Martinec striktně odmítá. „Během mého působení ve vedení protikorupční policie to byla má první a také poslední schůzka s panem Bémem,“ poznamenal k tomu Martinec. Zároveň uvedl, že s někdejším primátorem a místopředsedou ODS se poznal v roce 1996, když působil jako protidrogový koordinátor ve Žďáru nad Sázavou. Bém se tehdy věnoval drogové problematice na úřadu vlády.

Přes drogovou problematiku se Bém ostatně seznámil v polovině devadesátých let i s Janouškem, který tehdy v kině Blaník organizoval osvětové besedy pro střední školy, na kterých Bém vystupoval.

V hledáčku bude i privatizace letiště

Vyřizování právní pomoci Švýcarům k Janouškovým stamiliónům je teď kromě dalších kauz předmětem Martincem nařízené prověrky.

Jaké další případy budou detektivové přezkoumávat, však nechtěl mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej konkretizovat. Ujistil však, že výsledky útvar zveřejní.

„Obecně mohu v tuto chvíli říci, že mimo jiné zkoumáme, zda byl postup policistů ve všech těch případech v pořádku,“ řekl Právu Ibehej.

Podle informací Práva by se do hledáčku kriminalistů měly znovu dostat i okolnosti plánované, ale nakonec nedokončené privatizace pražského letiště z konce minulého desetiletí.

V té šlo o obrovský majetek, vláda Mirka Topolánka (ODS) chtěla za letiště získat až 100 miliard korun a předseda vlády tehdy slíbil hlavnímu městu třetinu z výnosu privatizace.

Bém chtěl ale pro magistrát víc a na stranickém šéfovi v roce 2008 tvrdě požadoval 34 procent akcií letiště ještě před samotnou privatizací. Za stejnou věc aktivně lobboval i Janoušek.

Policie v této souvislosti tehdy začala prověřovat, zda ve skutečnosti za ty nejdůležitější nitky v zákulisí netahal díky svým kontaktům právě Janoušek a zda by část peněz neskončila nakonec na jeho účtech. Podobně jako ve všech ostatních Janouškových kauzách ale šetření žádný konkrétní výsledek nepřineslo.

Ostatně i nedávno zveřejněné odposlechy Janouška z roku 2007 podle všeho s privatizací letiště souvisí, právě kvůli ní totiž zřejmě Bezpečnostní informační služba známého lobbistu „napíchla“.

Reklama

Související témata:

Související články

Nikam nepůjdu, vzkázal Topolánek komisi BIS

Bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) v úterý vzkázal sněmovní komisi pro kontrolu BIS, že se nezúčastní jejího dalšího jednání, na které byl pozván. Ve...

Výběr článků

Načítám