Hlavní obsah

Barták se vtíral ke Schwarzenbergovi na oběd, zaznělo u soudu

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze se v pondělí vrátil k projednávání případu bývalého spolumajitele polikliniky v pražských Modřanech Jaroslava Bartáka. Lékař čelí obžalobě z násilí na jedenácti ženách, vesměs svých osobních asistentkách a zdravotních sestrách. U soudu vypovídal například pražský advokát Oldřich Choděra, který promluvil o chodu Lvího klubu. Rozsudek padne příští týden ve středu.

Jaroslav Barták přichází v poutech k souduVideo: Novinky

 
Článek

Předseda soudního senátu Stanislav Králík hned v úvodu upozornil, že Bartákovi hrozí v některých bodech obžaloby zpřísnění právní kvalifikace. Místo sexuálního obtěžování ji může soud oproti obžalobě zpřísnit na zvlášť závažný zločin znásilnění. Překvalifikování se týká tří žen, které na Bartáka podaly trestní oznámení.

První ze svědkyň předvolaných na dnešní den požádala soud o výpověď s vyloučením veřejnosti. Senát ji vyslechl za zavřenými dveřmi.

Soud vyslechl jako svědkyni také další ze zdravotních sester, které u Bartáka pracovaly. Také ona v zaměstnání vydržela pouhé tři týdny, kvůli nevhodnému chování svého šéfa poté prý pracovní poměr ukončila. „Pořád mě zval na oběd, při příchodu do práce mi chtěl dávat pusu, když jsem to odmítla, přestal být milý,“ vypověděla žena. Navíc se prý od dalších zaměstnanců polikliniky dozvěděla o Bartákově chování k asistentkám.

Dostavili se také členové Lvího klubu

Na návrh obhajoby se naopak dostavil jeden ze členů Lvího klubu, kterému Barták předsedal. Věděl prý o tom, že se prezident klubu dostavoval na zasedání v doprovodu svých asistentek, nikdy však prý nezaznamenal žádné konflikty mezi ním a mladými ženami.

Na odpolední jednání byl předvolán pražský advokát a další z členů Lvího klubu Oldřich Choděra. Právě toho Barták označil za jednoho z organizátorů spiknutí, které je proti němu vedeno právě kvůli názorovým rozbrojům uvnitř organizace.

Choděra u soudu rozhodně popřel, že by se podílel na jakémkoli spiknutí proti obžalovanému Bartákovi. Přiznal pouze, že krátce po svém přijetí v roce 2003 začal mít výhrady ke způsobu, jakým modřanský lékař českou pobočku mezinárodního klubu vede.

Barták dělal ostudu

„Zjistil jsem, že dělá ostudu. Třeba si pozval hosty a hned od nich něco chtěl. Lidé říkali: Proč ho tam máte, proč ho nevyloučíte?“ vypověděl na Bartákovu adresu Choděra. Popsal i způsob, jímž si lékař pořizoval svá fotoalba se známými osobnostmi, aby se jimi pak mohl prezentovat před dalšími vlivnými lidmi.

„Na Filipínách se chtěl hned fotit on i jeho rodina s Karlem Schwarzenbergem, protože jsou prý jeho obdivovatelé,“ uvedl svědek jeden z příkladů. „Kníže se rozloučil slovy: Rád vás uvidím na Orlíku. On pak neustále telefonoval, kdy bude moci přijet na oběd nebo na večeři, ještě v době, kdy už se před ním Schwarzenberg zapíral,“ dodal Choděra.

Barták se dělá důležitější, než je. Myslí, že se celý svět točí kolem něj.
Svědek Choděra

V době opoziční smlouvy pozval prý Barták na schůzi klubu postupně Miloše Zemana a Václava Klause. „Lezl jim oběma kamsi, potom přišel (Petr) Pithart a on mu hned říkal: tak nám vládnou dva psychopati. Zval lidi, když od nich něco chtěl,“ uvedl dále Choděra. Žádnou z poškozených asistentek prý osobně neznal a na poliklinice v Modřanech nikdy nebyl.

Ani Barták nedokázal na opakované dotazy soudu vysvětlit, v čem vidí souvislost mezi svou kauzou a spory, které se rozvinuly mezi členy Lvího klubu. Uvedl pouze, že se členstvo shodlo na vyloučení Choděry z „pěti morálních důvodů“, mimo jiné například proto, že obhajoval vraha.

„Dvakrát proti nám vedl právní spory, jednou trestní, podruhé civilní,“ uvedl Barták. Choděra to vysvětlil tak, že jednou podal trestní oznámení, když mu někdo vykradl peněženku a podruhé se jeho klient soudil s Bartákem kvůli bytu.

„Barták se dělá důležitější, než je. Myslí, že se celý svět točí kolem něj,“ podotkl na závěr Choděra.

Soudce Králík už jednoznačně rozhodl, že poslední výslechy dokončí zítra a další návrhy na dokazování zamítne. Rozsudek v kauze padne příští středu, aby měli Bartákovi obhájci dostatek času na přípravu závěrečných řečí.

Reklama

Související témata:

Související články

Bartákův společník popřel sexy-smlouvy

Spolumajitel modřanské polikliniky František Fencl ve středu u Městského soudu v Praze popřel, že by podepisoval jakékoli smlouvy s dodatky o poskytování...

Výběr článků

Načítám