Hlavní obsah

Barták mohl z věznice utéct s pomocí vrtulníku, řekl soudu ředitel zařízení

– Liberec • Aktualizováno
Právo, Ludmila Žlábková

Výpověďmi policistů a pracovníků vězeňské služby pokračuje ve čtvrtek u libereckého krajského soudu proces s Jaroslavem Bartákem. Ten je obžalovaný z plánování tří vražd a z vydírání, kterým hodlal získat peníze na útěk z vězení. Bývalý ředitel vazební věznice v Liberci Pavel Tůma připustil, že by Barták mohl za pomoci vrtulníku z věznice uprchnout, jak to plánoval. U soudu také zaznělo, že je Barták nově obžalován ze dvou trestných činů.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jaroslav Barták na začátku čtvrtečního hlavního líčení u libereckého soudu

Článek

„Byl by to velmi náročný letecký manévr, ale teoreticky to možné je,“ zamyslel se Tůma s tím, že vycházkový dvůr o rozměrech 50krát 30 metrů není ze shora ničím omezen, není tam nataženo žádné pletivo. Strážci také nemají při ruce střelné zbraně.

Barták si v současné době odpykává 12letý trest za sexuální obtěžování asistentek. Část trestu trávil v liberecké věznici v Rynolticích, kde měl podle obžaloby plánovat odstranění někdejšího šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, pražského advokáta Oldřicha Choděry a pravoslavného kněze Eugena Freimanna jako pomstu za jejich svědectví v předchozím procesu.

Odhalila ho kamera

Další tři lidi chtěl Barták vydírat, aby získal peníze na plánovaný útěk z vězení. Chtěl uprchnout vrtulníkem do Polska a poté do Běloruska, kde by požádal o politický azyl. Černou práci měli pro Bartáka zajistit spoluvězni. Jeden z nich, recidivista odsouzený za loupeže, si ale obstaral minikameru ukrytou v hodinkách a Bartákovy plány zaznamenal. A obrátil se na policii, které záznam předal.

Jaroslav Barták byl u libereckého soudu za žalované trestné činy již odsouzen k 18 letům vězení, odvolací Vrchní soud však vrátil případ zpět k doplnění dokazování. I přesto, že se spekulovalo o tom, že by dnes, ve čtvrtek, mohl být vynesen rozsudek, hlavní líčení bude odročeno – pravděpodobně na konec února.

„Je otázka, jaké návrhy na doplnění dokazování ze strany obhajoby budou vzneseny. Nicméně bych byla sama ráda, aby ta věc byla co nejrychleji dokončena,“ uvedla předsedkyně senátu Eva Drahotová.

Nepovolený hovor manželce

Proti Jaroslavu Bartákovi je vedeno další trestní řízení, a to u okresního soudu v České Lípě. Obžalován byl pro přečin podplácení a maření úředního rozhodnutí. „Ano, je proti mne vedeno další trestní řízení, a to z údajného pokusu o úplatek a maření. Bylo to nedovolené telefonování a mělo k tomu dojít ve věznici Stráž pod Ralskem,“ potvrdil Barták soudu.

Prvního porušení zákona se měl dopustit 19. prosince 2013, když při provádění kontroly cel uzavřeného oddělení věznice ve Stráži slíbil inspektorovi dozorčí služby10 tisíc korun, když mu anonymně zavolá na číslo, které mu sdělí.

Druhý skutek se stal v téže věznici, když obžalovaný v únoru následujícího roku uskutečnil nepovolený hovor. „Během hovoru s advokátem se spojil s bývalou manželkou. Jeho obhájce ho totiž přesměroval na telefonní číslo jeho manželky. První hovor trval 14 minut, pozdější druhý hovor osm minut,“ zaznělo v soudní síni.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Jaroslav Barták

Barták byl podezřelý také z toho, že své bývalé manželce zasílal výhrůžné dopisy, včetně varování před zastavením platby výživného na jejich syna, měl také hrozit jejím zmlácením, pokud ho nebude navštěvovat. Aby získal novou adresu exmanželky a číslo telefonu, vydal údajně příkaz advokátovi, aby nahlásil policii její zmizení. „Další dvě obvinění byla oficiálně zastavena,“ odmítl vinu Jaroslav Barták.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám