Hlavní obsah

Bála jsem se, že umřu, řekla dívenka, kterou lupič hodil do rybníka

Právo, Patrik Biskup

Loni na podzim vyděšeně sledovaly, jak jejich matku záchranáři oživují po brutálním útoku opilého otčíma. Teď se samy ocitly blízko smrti, když je za bílého dne přepadl agresivní lupič a kvůli pár drobným se jim snažil ublížit.

Bála jsem se, že už nikdy neuvidím mamku, řekla dívenka o přepadení v SedleciVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Jedenáctiletá Anička se svojí o dva roky mladší sestrou Pavlínkou z jižního Plzeňska zažily situace, které by psychicky položily i dospělého člověka. Přesto se obě drobounké dívenky tváří navenek statečně. Nebojí se mluvit o sobotním setkání se „zlým pánem“, jak označily muže, který Aničku v Sedleci hodil do rybníka a připravil ji tak málem o život.

„Cestou z nákupu domů jsme u rybníka potkaly pána, který tam seděl na bobku a koukal se na nás. Pak se zvedl a běžel za námi. Protože jsem byla hodně udýchaná, tak mě hned chytil za pas a rukou zacpal pusu. Řekl, že jestli mu nedám peníze, tak mě zabije a hodí do vody,“ vyprávěla Anička.

Foto: Patrik Biskup

Sestry, na něž lupič zaútočil

Všimla si také, že muž má u sebe nůž a z jeho dechu cítila pivo. „Kopla jsem ho do nohy. Na chvilku mě pustil, ale hned potom zase chytil a shodil do rybníka. Byl tam led, který se pode mnou prolomil. Snažila jsem se vyškrábat na břeh, ale nešlo to. Už jsem neměla sílu. Začala mi být hrozitánská zima, strašně mi mrzly nohy. Bála jsem se, že umřu a už nikdy neuvidím mamku,“ líčila školačka.

Vyběhla na silnici pro pomoc

Její sestra mezitím vyběhla na silnici a mávala rukama na projíždějící auta. „Jedno zastavilo a jeho řidič běžel za tím zlým pánem, co nás přepadl. Už ho ale nechytil, vrátil se zpátky a s Pavlínkou mě vytáhli z vody. Utíkaly jsme domů,“ pokračovala Anička.

Jakmile žena uviděla ubrečené dcery, bylo jí jasné, že se něco stalo.

„Anička byla navíc celá mokrá. Řekly mi, co se přihodilo, a já okamžitě točila stopadesátosmičku. Policajti přijeli do pěti minut. Holky se mi dostávaly do šoku, musela jsem je uklidňovat. V tu chvíli mi prolítly hlavou všechny možný myšlenky, jak to mohlo taky skončit,“ uvedla žena.

Anička popsala lupiče policistům tak detailně, že šli téměř najisto a podezřelého zatkli během několika hodin. „Říkali, že takový popis by nedostali možná ani od dospělého. Hned prý věděli, o koho jde,“ řekla dále matka dětí. Překvapila ji především reakce Pavlínky. „Obdivuji tu duchapřítomnost, že ji vůbec napadlo vyběhnout na silnici a zastavit auto,“ chválila mladší z dcer.

Muže (31) policisté už obvinili ze zločinu loupeže, za což mu hrozí až desetileté vězení.

Státní zástupce Zdeněk Slepička potvrdil, že soud v úterý na obviněného uvalil vazbu z obavy, že by na svobodě mohl pokračovat v trestné činnosti.

Podle informací Práva stíhaný muž, který měl už v minulosti problémy se zákonem, tvrdí, že nic neudělal a že si to děvčata vymyslela. Zásadní význam pro objasnění případu tak může mít svědecká výpověď řidiče, který dívku z vody vytáhl a zachránil jí tím možná život. „Moc by nám pomohlo, kdyby se přihlásil,“ požádala policistka Martina Korandová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám