Hlavní obsah

Až ÚS se zastal sraženého silničáře, který přišel o nohu. Jeho duševní újma soudy nezajímala

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až u Ústavního soudu (ÚS) našel zastání silničář, kterého při údržbě vozovky před více než šesti lety srazilo nákladní auto na dálnici D8. Muž utrpěl vážná poranění a přišel o nohu. Justice mu přiznala nárok za škodu na zdraví, ovšem muž se marně domáhal satisfakcí i za duševní útrapy související s nehodou. Soudy mu odmítly vyjít vstříc a změnil to až ÚS, když rozhodl, že psychické strádání nemůže být marginalizováno.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Sražený silničář utrpěl mnoho vážných zranění na celém těle, mimo jiné amputaci pravé dolní končetiny v bérci, mnohočetnou zlomeninu žeber a hrudní páteře, krvácení do mozku a poranění plic. Bezprostředně po nehodě strávil dva měsíce v nemocnici, další měsíce trvala následná léčba a rehabilitace. Bolesti a obtíže má ale muž dodnes.

Muži musel jeho zaměstnavatel zaplatit na bolestném a ztížení společenského uplatnění téměř tři miliony korun, muž se ale marně domáhal ještě 750 tisíc korun po dopravní firmě, jejíž náklaďák jej srazil. Justice konstatovala, že není přípustné, aby se muž žalobou na ochranu osobnosti kvůli duševním útrapám pokoušel nahradit či navýšit svůj nárok z titulu náhrady škody.

Nouzový stav je ústavní, musíme vnímat okolnosti, říká právník

Domácí

Muž marně argumentoval znaleckým posudkem, podle něhož následkem úrazu i traumatizujícími zážitky při operacích a léčebných procedurách trpí řadou psychických problémů včetně posttraumatické stresové poruchy. Kvůli ní se vyhýbá silničnímu provozu, vrací se mu vzpomínky a straní se lidí, což jej limituje ve všech aspektech života.

Na duševní útrapy soudy kašlou, nemají je v tabulkách

Odškodňování v podobných případech řeší metodika Nejvyššího soudu, kterou ovšem v některých oblastech označil senát ÚS se soudcem zpravodajem Ludvíkem Davidem za zbytečně restriktivní. Soudci upozornili, že v rámci vyplaceného odškodného žádná položka nevyjadřovala explicitně bolestivý stav plynoucí z duševní újmy na zdraví.

„ÚS považuje vzhledem k ústavně garantovanému principu plné náhrady újmy na zdraví za nepřijatelné, aby duševní strádání způsobené psychickou újmou bylo výše popsaným způsobem marginalizováno pouze z důvodu, že soudy při vyčíslení újmy na zdraví postupují podle tabulky, která na jednu stranu obsahuje několik desítek položek podrobně vymezujících újmu na těle a s ní spojené strádání, psychickou újmu však vůbec nezohledňuje,“ konstatoval senát.

Matka utýraného chlapce souhlasila s vinou, jde na 8,5 roku do vězení

Krimi

Podle verdiktu ÚS tak došlo k porušení práva na soudní ochranu a ochranu tělesné integrity. Spor se tak proto vrací na začátek k Okresnímu soudu v Klatovech, který bude muset postupovat podle názoru ÚS.

Reklama

Výběr článků

Načítám