Hlavní obsah

Automobilový závodník Martin Koloc k soudu nepřišel

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Míru provinění dvojnásobného evropského šampióna v závodech tahačů na okruzích Martina Koloce (40) začal v úterý posuzovat senát Krajského soudu v Hradci Králové. Obžalovaný se k jednání nedostavil, soud jej proto stíhá jako uprchlého.

Článek

Koloc čelí obžalobě z podvodu, při němž náchodské gumárenské firmě Rubena vznikla škoda zhruba 187 miliónů korun. Žalovaný skutek se podle státní zástupkyně Ilony Kufčákové stal začátkem devadesátých let při transformaci Rubeny na akciovou společnost.

"Bylo známo, že do nově vznikající společnosti měla přijít vysoká částka za prodej akcií. Koloc a čtyři tehdejší přestavitelé firmy uzavírali předstírané smlouvy, jimiž byla prakticky celá tato částka z Rubeny vyvedena," uvedla Kufčáková.

Byl spolčen s bývalými manažery

Koloc podle spisu například Rubeně vystavil fakturu na více než 60 miliónů korun za pomoc při privatizaci, žádnou práci ale pro firmu neodvedl. Kolocovi hrozí za podvod až dvanáctileté vězení. Vedle způsobené škody se podle znění žaloby pětice obžalovaných pokusila z firmy vyvést dalších 127 miliónů korun. "Máme indicie, jakým způsobem bylo s penězi naloženo a bude to předmětem dalšího dokazování," dodala Kufčáková.

Lubomír Svátek ze společnosti BS Servis Centrum, právního nástupce Rubeny, sdělil, že Koloc byl s bývalými manažery spolčen. "Z dokumentů vyplývá, že jednali ve spolupráci a proto jsme podali návrh, aby se na náhradě škody podíleli všichni, včetně pana Koloce," řekl.

Se zdravotními problémy na Seychelech

Čtyři někdejší manažery firmy hradecký soud potrestal už loni v listopadu za zneužití informací v obchodním styku nepodmíněnými tresty v rozmezí od čtyř let do 6,5 roku. Vrchní soud ale verdikt zrušil, kauzu vrátil zpět a hradecký soud ji bude znovu projednávat 3. října.

Koloc se v pondělí faxovým dopisem omluvil za to, že k do Hradce nedorazí. Oznámil, že momentálně žije na Seychelských ostrovech a má zdravotní problémy.

"Přišel jsem kvůli zdravotnímu stavu o zaměstnání a celá rodina je závislá výhradně na příjmech manželky. Ta v současné době působí v humanitární misi OSN v Súdánu a já se starám o naše dcery," sdělil Koloc, na něhož byl v roce 2004 vydán mezinárodní zatykač. Jednání před senátem hradeckého soudu je prozatím naplánováno do pátku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám