Hlavní obsah

Auto jedoucí kolem podpáleného domku ve Vítkově byla slepá stopa

Právo, Novinky, Aleš Honus, Petr Nový
Opava

Policii se podařilo vypátrat záhadný tmavý automobil, který podle svědků v době dubnového žhářského útoku ve Vítkově na Opavsku projížděl kolem podpáleného domku. Kriminalisté zjistili i kdo v něm seděl, ale nenašli žádnou její souvislost se žhářským útokem.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Obyvatelé pozorují práci hasičů u rodinného domu ve Vítkově na Opavsku, kam neznámí pachatelé vhodili v noci na 19. dubna zápalné láhve. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, mezi nimi dvouleté dítě, které utrpělo popáleniny na 80 procentech těla.

Článek

Rozsáhlé vyšetřování přitom stále pokračuje. Kriminalisté vyslechli nebo kontaktovali už více než pět stovek lidí. Dvouletá dívka Natálka přitom stále bojuje o život. Ze žhářského útoku nebyl nikdo zatím obviněn.

Obyvatelé si dům nepodpálili

„Kriminalisty stálo nemalé úsilí dopátrat se konkrétních osob a navázat s nimi kontakt. Policisté se nakonec rozjeli v podstatě do celé republiky. Mluvili s osobami, které byly v minulosti v kontaktu se členy poškozené rodiny, ať již z hlediska pracovního, osobního, nebo jiného,“ řekla mluvčí severomoravské policie Soňa Štětínská.

Motiv zločinu stále není jasný. „Kriminalisté do současné doby nedisponují informacemi, které by jakoukoli verzi jednoznačně vyvrátily, nebo naopak potvrdily. Takže ve hře je stále rasový motiv skutku, stejně jako osobní i finanční motiv,“ řekla mluvčí. Jediné, co mohou podle ní kriminalisté stoprocentně vyloučit, jsou spekulace, že by si dům úmyslně zapálili jeho obyvatelé.

Prověřování údajů senzibila

Policisty kromě desítek různých svědků v průběhu vyšetřování dokonce kontaktoval i senzibil. „Uvedl údaje k nějakým osobám ze severní Moravy, konkrétně z Bruntálska, které měly žhářský útok spáchat. Poskytnuté informace však byly tak obecné, že i při sebelepší snaze a i přes maximální úsilí se kriminalistům nepodařilo získat alespoň nějaké konkrétní informace a osoby tak zjistit,“ řekla Štětínská.

Dodala, že i přes časový odstup od útoku kriminalisté stále přijímají další informace, i když jejich počet a hodnověrnost samozřejmě slábne. „Kriminalisté v rámci vyšetřování samozřejmě prověřili také možné spojitosti s obdobnými předchozími případy, které by mohly se současným skutkem souviset. Dosud však nemají potvrzeny žádné informace, které by souvislost jednoznačně potvrdily,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související články

Romové z Vítkova už dostali půl miliónu

Více než 444 tisíc korun už poslali dárci na konto dobročinné sbírky pro romskou rodinu z Vítkova, které dosud neznámí žháři podpálili koncem dubna dům....

Výběr článků

Načítám