Hlavní obsah

Architekt Řičář požádal o policejní ochranku

Architekt Marek Řičář, který upozornil státní instituce na nekalé jednání skupiny kolem starosty Budišova Ladislava Péti, se cítí ohrožen. Požádal proto policii, aby mu zajistila ochranku.

Článek

Řičář upozornil policii na chystaný podvod, kvůli kterému jsou už ve vazbě bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová, někdejší šéf kabinetu premiérů Zdeněk Doležel, starosta Budišova na Třebíčsku Ladislav Péťa a úředník ministerstva zemědělství Miloslav Řehulka. Část skupiny prý Řičáře vydírala.

"Před několika dny jsem policii řekl, že se cítím ohrožen a požádal jsem o ochranku," řekl ve čtvrtek Řičář.

Podle České televize mu ochranka již byla přidělena, policie ale informaci nechce potvrdit.

Obvinění se údajně snažili získat peníze nadhodnocením projektů opravy zámku v Budišově a opravy třebíčského zámku. Projekt opravy budišovského zámku byl podle policie nadhodnocen o 30 miliónů a projekt opravy třebíčského zámku o 42 miliónů korun. Akce zaštiťovala obecně prospěšná společnost Bono Publico. Tři obvinění Řičáře také údajně vydírali. Architekt uvedl, že původní záměr, na kterém spolupracoval s městem, se postupně měnil a on byl od projektu odsouván.

Skupina údajně plánovala i fyzický útok na Řičáře a najala si k tomu muže, který ale prý věc oznámil policii a v případu nyní vystupuje jako utajený svědek. Chystaný útok měl být podle televize Nova pro najatého vraha testem před podobným útokem na šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho. O tomto plánu prý ale Řičář nic nevěděl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám