Hlavní obsah

Anonym o Barkové dal soudu redaktor Respektu

Právo, Petra Timoumiová

Anonymní dopis s neověřenými informacemi, který podle předsedy senátu pražského městského soudu Luboše Vlasáka přispěl ve středu k uvalení vazby na Libuši Barkovou, doručil soudu těsně před zahájením jednání o vazbě redaktor časopisu Respekt. Tento časopis přitom vedl delší čas neúspěšný soudní spor se Stanislavem Grossem právě kvůli Barkové.

Článek

Soudce Vlasák Právu upřesnil, že anonym doručil redaktor Marek Pokorný. Šéfredaktor Respektu Marek Švehla Právu řekl, že Pokorného jednání považuje za tak neprofesionální, že ho bude stát místo. "Do případu Barkové vstoupil způsobem, který považuji za zcela nepřijatelný. Týdeník Respekt považuje takovýto postup redaktora za naprosté a neomluvitelné profesní selhání, neslučitelné s prací novináře. Zmíněný kolega proto již není naším redaktorem," uvedl.

Pokorný rozvázal pracovní poměr dohodou. "Pochopil, o co jde. Ví, že nejlepší bylo se rozejít," upřesnil zástupce šéfredaktora Jaroslav Spurný. "Dopis jsem soudci Vlasákovi předal. Dal mi ho jeden můj dobrý známý. Nebylo to podepsané. Ten člověk nechtěl, aby v tom figurovalo jeho jméno. Stalo se jen to, že chtěl, abych dopis předal. Autora znám. Dopis mi dal osobně do ruky," řekl Pokorný Právu.

Přinejmenším nestandardní praxe

Podnikatelčin obhájce Josef Lžičař, který čtení anonymu u soudu považuje přinejmenším za nestandardní praxi, se nepřestává divit. "Za dobu své dlouholeté advokátní praxe jsem se nesetkal s tím, že by při rozhodování o vazbě byl u soudu čten anonymní dopis," řekl Právu. V nepodepsaném listu se mj. uvádí, že Barková vlastní v Dominikánské republice pozemek s rozestavěnou nemovitostí.

Senát Luboše Vlasáka tak podle odůvodnění rozhodnutí získal další obavu, že by se tam mohla podnikatelka odstěhovat a uniknout trestnímu řízení v ČR. Tyto neověřené informace vzal při rozhodování v úvahu, přestože je před soudem Barková odmítla.

Na uvalení vazby včera Lžičař po poradě s Barkovou podal písemnou stížnost. Trvá na tom, že k zatčení nebyl žádný důvod, Barková podle něj neměla sebemenší nutkání řízení se vyhýbat. "Naopak, byla stále v kontaktu se soudem a dokonce sama aktivně kontaktovala pošty v místech, kam by mohla být doručena jakákoli korespondence zaslaná soudem," uvedl obhájce.

Soudce Luboš Vlasák Právu řekl, že údaje uvedené v anonymu by pravdivé být mohly, když některé z nich sama Barková připustila. Přesto podle něj hrál dopis podružnou roli. "Kdyby anonym byl jediným zdrojem informací, byl bych samozřejmě velice obezřetný na to, abych vycházel jenom z něj," prohlásil soudce. Na způsobu jeho doručení nevidí nic špatného.

"Není to první a poslední případ, kdy někteří lidé z obavy nechtějí přímo kontaktovat orgány činné v trestním řízení a obracejí se na sdělovací prostředky, které se rozhodnou informace sdělit soudu. Nevím, proč by měl být redaktor Respektu vyhozen," poznamenal Vlasák.

Barková od Pitra peníze nechce

Než stížnost vyřídí Vrchní soud v Praze, Barková zůstane ve vazbě. Na svobodu by se mohla dostat jen po zaplacení kauce, která nebude nižší než osm miliónů korun. Podnikatelka takovou částku sice k dispozici nemá, s nabídkou ale přišel Tomáš Pitr, který na přelomu roku sám málem ve vazbě skončil. Odmítl upřesnit, odkud by peníze vzal.

"Prostřednictvím třetí osoby jsem oznámil obhájci Barkové, že bych byl schopen peníze sehnat," potvrdil Právu podnikatel, který už za sebe zaplatil kauci ve výši 15 miliónů. Barková ale jeho peníze nechce. "Je přesvědčená, že zákonný důvod k vazbě dán nebyl, proto si nepřeje, aby za ni někdo kauci skládal," vysvětlil její advokát. Pitr, loni nepravomocně odsouzen za daňový únik k 8,5 roku vězení, vidí v případu Barkové paralelu. Soud od něj požadoval peněžitou záruku na základě blíže neurčeného a neověřeného oznámení. "Místo toho, aby soud přiznal pochybení, že v mém případě postupoval neobvykle, snaží se udržet krok a z nestandardu dělat standard," konstatoval Pitr. Nabídku záruky by prý poskytl kterékoli jiné osobě, která by se ve stejné situaci ocitla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám