Hlavní obsah

Anna Mauerová podle soudu právně neexistuje

Právo, Jan chmelíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Třináctiletá Anička Mauerová, které soudkyně Městského soudu v Brně Jaroslava Rezová dala v březnu jméno a stanovila její datum narození, právně neexistuje. A Klára Mauerová, vyšetřovaná v brněnské vazební věznici pro týrání osmiletého syna Ondřeje, není její poručnicí.

Článek

Vyplývá to podle právníků z verdiktu krajského soudu, který zrušil březnové rozhodnutí městského soudu o poručnictví. Vyhověl tak odvolání Olgy Dofkové, vedoucí referátu náhradní rodinné péče brněnského magistrátu, který je opatrovníkem možná ani fakticky neexistujícího dítěte.

Soud to udělal tím nejméně namáhavým způsobem. Nepátral po existenci Aničky, ale zrušil rozhodnutí z čistě procesních důvodů. O Aničce totiž nerozhodla soudkyně Lidmila Malá, která se na městském soudu podle rozpisu práce zabývá agendou nalezenců. Předsedkyně soudu případ přidělila její kolegyni, specialistce na věci opatrovnické.

"Zatím jsem rozhodnutí nedostala, ale viděla jsem spis. Mně je jedno, jak to udělali, hlavně že rozhodli v prospěch mého odvolání," řekla Právu Dofková, podle níž teď bude muset městský soud věc znovu zvážit.

Existenci Aničky dosud nevyloučili

"Teď bude řada na žadatelce o poručnictví Kláře Mauerové. Buď bude dělat mrtvého brouka, nebo svůj návrh stáhne, nebo bude na něm trvat. V tom případě ovšem musí přivést to děvče znovu k soudu. Pak se uvidí," řekla Dofková. Podle ní však pracovníci brněnské sociální péče existenci skutečné Aničky dosud nevyloučili a případ nedali ad acta.

"Pokud budou Mauerovi na návrhu poručnictví trvat, budou muset tu holčičku přivést," potvrdila Právu soudkyně Malá a dodala: "Nevím ale, jak se situace vyvine. Navrhovatelka je ve vazební věznici a vypadá to tak, že Anička vlastně není. Nechci však spekulovat."

Soud rozhodl alibisticky, míní právníci

Důvody, pro které krajský soud březnové rozhodnutí soudu nižší instance o Aničce zrušil, považují někteří oslovení právníci za alibistické. Nechtěli však uvést své jméno v této souvislosti. Pouze konstatovali, že mnohem víc by pomohlo, kdyby soudci na kraji posoudili podstatu a poučili soudy prvního stupně, jak v takových kauzách příště postupovat.

Přidělení případu jiné soudkyni než té, která se zabývá nalezenci, mohlo prý být způsobeno pochybnostmi o tom, zda lze dítě, které podle legendy již devět let žije v nějaké rodině, považovat ještě za nalezence. V praxi podle nich není přerozdělování kauz v rámci soudů nic výjimečného, vytížení soudců je někdy značně nevyrovnané.

To Právu potvrdil i místopředseda Městského soudu Roman Kiš: "Jen během uplynulých 14 dnů jsem takto musel přerozdělit 16 spisů v mém oddělení," řekl a odmítl myšlenku, že soudkyně Rezová dostala kauzu jako osoba názorově spřízněná s Mauerovými.

Proč tento případ předsedkyně soudu přidělila jiné soudkyni, nemohl Kiš říci. Předsedkyně je na dovolené. I soudkyně Malá však připustila, že přidělení kauzy jinému soudci není tak ojedinělé ani v případech, které sama řeší. Odmítla však dohady, zda je Anička nalezenec. "Když dítě nemá v rodném listě rodiče, nemá to jiný výklad," řekla Právu.

Po dívence stále pátrá policie

Po tom, zda vůbec Anička existuje, pátrá stále policie. Již nyní je vlastně jisté, že v centru Klokánek se za ni vydávala 32letá Barbora Škrlová, přítelkyně Ondřejovy tety Kateřiny Mauerové. Před soud a před lékařské specialisty patrně Klára s Kateřinou přivedly dítě, které si vypůjčily pro tento účel od známých.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodině Anny a Ondřeje hrozí roky vězení

Rodině pohřešované Anny a Ondřeje hrozí roky vězení a pokuty. V případě Anny za to, že její existenci roky nehlásili úřadům. Za týrání Ondřeje pak členům...

Patočka: Anna nikdy neexistovala, je to Barbora

Třináctiletá Anna, kterou už jedenáctý den hledá policie, prý nikdy neexistovala. Tvrdí to přítel rodiny Jakub Patočka. V úterním písemném prohlášení sdělil,...

Za Annu vydávali dceru brněnského herce

Třináctiletá dívka Anna, kterou již řadu dní hledá policie, ve skutečnosti zřejmě opravdu nikdy neexistovala. Sestry Mauerovy podstrčily lékařům, sociálním...

Výběr článků

Načítám