Hlavní obsah

Ani audity nic nenašly, odmítá Nečesaný starší obvinění z příjímání úplatků

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Krajský soud v Liberci začal v pondělí projednávat případ bývalého ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši přes 23 miliónů korun, mezi obviněnými je i jeho manželka Šárka. Nečesaný obvinění odmítá, poukázal mimo jiné na proběhlé audity, které žádné pochybení nenašly. Kritizoval i postup policie.

Foto: Michael Polák, Právo

Luděk Nečesaný a jeho žena Šárka u libereckého soudu.

Článek

Nečesanému, který je otcem Lukáše Nečesaného, jenž čelil obžalobě z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku a v listopadu byl soudem zatím nepravomocně zproštěn viny, hrozí za přijímání úplatku 5 až 12 let vězení. Policie ho v případu stíhá už od roku 2015.

„Jako generální ředitel a předseda představenstva slíbil za úplatu třem společnostem a obviněnému Tomáši Macháčkovi ze společnosti MedicCor, že je zvýhodní a umožní jim s nemocnicí obchodovat nebo spolupracovat v ještě větším obratu,“ popsal před soudem státní zástupce Lukáš Otipka.

Za tyto výhody měl Nečesaný podle něj požadovat úplatky. Ty nedostával přímo, ale přes svou firmu Sarmed je přijímala Nečesaného manželka Šárka. Na účet její nově založené firmy posílaly zdravotnické firmy v roce 2009 milióny korun. „Společnost Sarmed jim přitom neposkytla vůbec žádné nebo neodpovídající plnění,“ vysvětlil Otipka, proč se podle policie mělo jednat o úplatky.

V nemocnici proběhlo sedm auditů, včetně daňové kobry, a žádné předražení nenalezly.
Luděk Nečesaný

Právě Šárku Nečesanou chtěla v pondělí vyslechnout soudkyně Eva Drahotová jako první. Nečesaná ale využila svého práva nevypovídat a ze zdravotních důvodů už se nechce v dalších dnech přelíčení účastnit. Vypovídat odmítla i během vyšetřování na policii. Za legalizaci výnosů z trestné činnosti jí hrozí tři až osm let vězení.

Kritika policie

Před soudem po ní vypovídal sám Luděk Nečesaný. Často kritizoval práci policie. „Od podání anonymních trestních oznámení celou dobu jen hledala, jak by se dalo něco napasovat na firmu mé ženy,“ uvedl. „Chybějí konkrétní věci. Není jasné, jaká přesná zvýhodnění jsem měl poskytovat a za které konkrétní dodávky,“ dodal.

Kritizoval také, že policie dodala řadu dokumentů do spisu teprve letos 3. ledna. „Nechci je v tuto chvíli blíže komentovat, ale zásadně odmítám, že by se z naší strany jednalo o ovlivňování důkazů,“ reagoval na obhajobu Nečesaného státní zástupce Otipka.

Foto: Michael Polák, Právo

Šárka Nečesaná u libereckého soudu.

Nečesanému také vadilo, že obžaloba počítá s tím, že za všechno byl v liberecké nemocnici zodpovědný jen on. „V nemocnici proběhlo sedm auditů, včetně daňové kobry, a žádné předražení, o kterém mluví policie, nenalezly,“ uvedl dále Nečesaný. Citoval také usnesení dozorčí rady nemocnice z roku 2015, kde se ho členové rady, nominovaní Libereckým krajem nebo městem Liberec, zastali.

Před soudem také porovnával činnost firmy své ženy s poradenskou činností, již vykonával on sám na živnostenský list. „Ročně jsem měl obraty od šesti do deseti miliónů korun, tedy v podobné výši jako Sarmed,“ snažil se přesvědčit, že miliónové sumy v oblasti poradenství pro zdravotnické firmy nejsou neobvyklé.

Jako ředitel skončil

Kromě Nečesaného a jeho manželky se přelíčení účastní také třetí obžalovaný, Tomáš Macháček ze společnosti MediCor. V dalších firmách, které měly Nečesanému přes firmu jeho ženy posílat úplatky, už policisté nikoho neobvinili. „Ve dvou případech šlo o tak velké firmy, že ani přes veškerou snahu policistů se nepodařilo zjistit, která z konkrétních osob v dané firmě dojednávala spolupráci se společností Sarmed,“ vysvětlil státní zástupce, proč je obžalovaný pouze Macháček. Za podplácení mu hrozí rok až šest let.

Foto: Michael Polák, Právo

Luděk Nečesaný a jeho žena Šárka u libereckého soudu.

Luděk Nečesaný vedl Krajskou nemocnici v Liberci poprvé od června 2008 do února 2011 a do funkce generálního ředitele se pak vrátil v srpnu 2013. Kvůli neshodám s většinovým vlastníkem nemocnice a kvůli rozpadu svého původního týmu ohlásil loni v létě rezignaci na místo ředitele nemocnice a na postu k 31. prosinci skončil. Ve vedení nemocnice ale nakonec zůstal, nový generální ředitel a Nečesaného blízký spolupracovník Richard Lukáš si ho k sobě vzal coby náměstka pro řízení zdravotní péče.

„Nemáme široko daleko nikoho jiného, kdo by to byl schopný profesionálněji sledovat a regulovat. A jeho jméno je spojeno s úspěšnými roky nemocnice,“ uvedl na adresu Nečesaného nový generální ředitel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám