Hlavní obsah

Americký komisař spadl v Dukovanech do šachty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUKOVANY

V Jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku se v pátek stala nehoda komisaři z Mezinárodní agentury pro atomovou energii ve Vídni. Při cvičení spadl do manipulační šachty s vodou v primárním okruhu elektrárny. Americký komisař vyvázl bez následků, protože voda v bazénu nebyla radioaktivní.

Článek

 Komisaři MAAE se v Dukovanech účastnili výcviku. Pohybovali se ve skupině. Jeden z nich se vzdálil a spadl do šachty číslo jedna, kde se v tu chvíli výcvik nevedl. "Přiznal své pochybení. V pravidlech je dáno, že nesmí opustit skupinu," uvedl mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Šachta s vodou se používá k zavážení a vyvážení jaderného paliva. Během nácviku v ní palivo nebylo. Přesto komisaře vyšetřili odborníci, aby byla vyloučena kontaminace radioaktivitou. "Je v pořádku. Pamatuji, když před lety spadla komisaři do bazénu tužka. Teď to byl celý komisař," uzavřel Spilka.

Reklama

Související články

Jaderným elektrárnám hrozil anonym výbuchem

V neděli před devátou večer pohrozil anonym elektrárnám Temelín a Dukovany výbuchem. Policie ve spolupráci s havarijními štáby elektráren přijala bezpečnostní...

Výběr článků

Načítám