Hlavní obsah

Aktivistku, která na demonstraci zalehla policistu, soud zprostil obžaloby

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Levicovou aktivistku Kateřinu Krejčovou, která byla viněna z napadení policisty na demonstraci, ve čtvrtek Městský soud v Praze zprostil obžaloby. Podle verdiktu policistu zranit nechtěla. Soud tak zrušil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1, který Krejčové v únoru uložil podmíněný trest. Verdikt je pravomocný.

Soud osvobodil Kateřinu KrejčovouVideo: Novinky

 
Článek

Soud ve čtvrtek sice uznal, že došlo ke kontaktu Krejčové a policisty, ale nesouhlasil se závěrem prvoinstančního soudu. „Napadený rozsudek obstát nemůže,“ řekl soudce Václav Kašík k původnímu verdiktu.

„Máme jiný právní názor na společenskou škodlivost žalovaného jednání,“ dodal Kašík.

Krejčovou nepotrestal ani za přestupek. „Nepovažujeme za potřebné věc posuzovat ani jako přestupek, bylo by nespravedlivé, aby byla obžalovaná potrestána za to, že seděla na chodníku a přitom orgány přihlížely závažnější trestné činnosti ze strany účastníků druhého shromáždění,“ konstatoval soudce.

„Jednalo se o obejmutí zezadu,“ tvrdil soudce Kašík. „Nebyla motivována tím, že by chtěla zranit policistu, ale chtěla pomoci svému příteli,“ dodal. Připomněl, že policista i s údajně zraněnou rukou bez problému pokračoval v pacifikaci demonstranta.

Přímo k soudu přišel ve čtvrtek podpořit Krejčovou například i Igor Ševcov, kterého v úterý odsoudil pražský městský soud ke dvěma letům vyhoštění za údajnou pomoc při sprejování na zeď. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Video z policejního zásahu proti demonstrantůmVideo: Novinky

Prvního července 2015 proti sobě ve spodní části Václavského náměstí stál na jedné straně asi třísethlavý dav odpůrců islámu vyzbrojený oprátkami a šibenicemi pro politické představitele, na straně druhé zhruba dvě desítky podporovatelů multikulturalismu, kteří seděli na zemi. Obě protestní akce byly řádně nahlášené.

Protiislámští demonstranti se po chvíli dali na pochod k Úřadu vlády. V cestě jim ale seděli levicoví aktivisté. Policie zareagovala tak, že ze dvou antonů vyskákali těžkooděnci. Po chvíli dohadování začali sedící skupinku násilně zvedat ze země. Někteří se policistům vysmekli, případně pokojně odešli, jiní skončili zakleknutí.

Nalehla na policistu

Později obžalovaná žena viděla, jak jejího přítele policisté zaklekávají a poutají, přiskočila podle obžaloby k zasahujícímu policistovi zezadu a plnou vahou svého těla (asi dvaapadesát kilogramů) na něj nalehla.

Bezmála sto kilo vážící policista tak utrpěl zranění levého ramene, ve kterém mu podle něj „křuplo“, posléze si kolegovi stěžoval na bolest zad.

Podle soudního znalce Petra Korbeláře šlo o lehké poranění přechodného charakteru.

„Byla jsem svědkem toho, jak dva policisté brutálně, sadisticky týrají mého přítele,“ hájila se již dříve obžalovaná. „Prostě jsem vlítla mezi dva policisty, abych zabránila násilí.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám