Hlavní obsah

Aktivista, který najel před Úřadem vlády do policisty, dostal podmínku

Praha

Obvodní soud pro Prahu 1 v úterý uložil osmiměsíční podmíněný trest mluvčímu Holešovské výzvy Slávkovi Popelkovi za to, že při dubnové demonstraci u Úřadu vlády záměrně dvakrát najel vozem do zasahujícího policisty. Muž s rozsudkem nesouhlasí a na místě se odvolal. Tvrdí, že se s autem rozjel, aby uposlechl policejní výzvy k opuštění prostranství. Za násilí proti úřední osobě mu hrozí až šest let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž zablokoval dopravu před Úřadem vládyVideo: Policie ČR

 
Článek

Holešovská výzva dlouhodobě požadovala odstoupení vlády Petra Nečase (ODS). Jednu z demonstrací uspořádala loni 10. dubna před pražskou Strakovou akademií v době, kdy v budově začínala schůze ministrů. Sedmapadesátiletý Popelka tam svým vozem se zvukovou aparaturou, z níž přehrával státní hymnu a svatováclavský chorál, zastavil provoz.

Popelka u soudu již dříve vypověděl, že byl rozhodnutý alespoň na chvíli zablokovat dopravu. Rozhořčilo ho však, že policisté rozestavili na chodník před Úřadem vlády zábrany, takže demonstranti museli stát na silnici a vyhýbat se autům. Podle něho tak policie neoprávněně zabrala veřejné prostranství.

Policisté ho zasáhli sprejem

Poté, co policisté Popelku vykázali, odjel, následně se ale vrátil, ve voze se zamkl a odmítl jej opustit. S policisty nekomunikoval a podle obžaloby se nakonec proti jednomu z nich schválně rozjel.

Popelka to ovšem popírá. Tvrdí, že zapnul blinkr a zařadil rychlost, čímž dal najevo, že chce odjet. Vůz se podle něho pohyboval rychlostí asi pět kilometrů v hodině. Také zasahující policista vypověděl, že se necítil údajným najížděním ohrožen na svém zdraví. Policisté později rozbili obuškem okénko, nastříkali Popelkovi do obličeje pepřový sprej a vytáhli ho z auta ven. Musel proto do nemocnice na výplach očí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám