Hlavní obsah

Akcionáři vytunelované Oleo Chemical si jdou vzájemně po krku

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza údajného tunelování firmy Oleo Chemical se netočí jen kolem lobbisty Ivo Rittiga či jeho právníků. V pozadí případu stojí několikaletý spor akcionářů této společnosti, kde na jedné straně stojí dva zakladatelé Olea a nyní obvinění Kamil Jirounek a Michal Urbánek, na straně druhé šéfové sanitárního gigantu Ravak, Jiří Kreysa a Jindřich Vařeka.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Výrobní závod petrochemické společnosti Oleo Chemical v Liberci

Článek

Ani jedni si dnes nemohou přijít na jméno, podávají na sebe žaloby a řadu trestních oznámení. Vzájemná averze obou stran dospěla až do stadia, kdy jedni označují druhé za vyděrače a ti zase hovoří o podvodnících a zlodějích.

Před pěti lety se přitom stali obchodními partnery, kteří chtěli vydělat na unikátním projektu výroby bionafty ze spáleného odpadního tuku. Jedni měli nápad a nedostavěnou továrnu v Liberci, druzí peníze. Vařeka s Kreysou a jejich synové proto vstoupili majetkově do Olea. Jenže z partnerů se nakonec stali nepřátelé na život a na smrt.

A teď jsou to právě Kreysa s Vařekou, kdo policii jako svědci pomáhali nynější případ rozkrýt. Detektivové v usnesení o zahájení stíhání často citují výpovědi obou hlavních šéfů Ravaku včetně jejich podezření na vyvádění peněz z Olea či jejího napojení na Rittiga.

Dvojice Jirounek s Urbánkem zase považují údajně úzkou spolupráci policie s Vařekou a Kreysou za velmi nestandardní. Když Právo s Jirounkem a Urbánkem po jejich propuštění z cely předběžného zadržení hovořilo, opakovaně zdůrazňovali, že za jejich obviněním a málem i vazbou stojí Ravak.

„Snaží se nás zlikvidovat“

„Vidíme v celé té konstrukci účelovost, a to v podobě nepřátelského převzetí firmy Oleo Chemical a jejích majetkových hodnot společností Ravak. S tím spojuji i své trestní stíhání,“ řekl Právu Urbánek, který podle svých slov na rozdíl od Jirounka stále ještě vlastní 16 procent akcií Olea.

„Jsem bytostně přesvědčen, že lživými informacemi, polopravdami anebo dokonce uměle vytvořenými důkazy zástupci Ravaku manipulují vyšetřovatele, kteří pak jednají na základě informací, co od nich dostanou,“ dodal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Urbánek (vlevo) a Kamil Jirounek (vpravo), podnikatelé obvinění v kauze firmy Oleo Chemical

Ravak prý dělá vše pro to, aby Oleo zničil, o čemž prý svědčí i fakt, že na firmu podal návrh na insolvenci, a protože mu v tom s Jirounkem brání, tak se je snaží zlikvidovat.

Poznamenal, že zatímco jeho ani Jirounka policie až do jejich obvinění z minulého týdne nikdy nevyslechla, zástupci Ravaku měli u detektivů dveře vždy otevřené.

„Až do poloviny letošního září, kdy byl Kreysa na policii naposledy, jí tam po celou dobu čtrnácti měsíců od podání trestního oznámení z loňského července nosili zkreslené jednostranné informace a říkali: oni udělali tohle a tamto,“ tvrdil Urbánek.

Chtějí jen své peníze

„Je to účelová záležitost. Jde o to, dostat nás do vazby přes nějakou velkou, zajímavou kauzu, aby měli jednodušší přístup k tomu majetku,“ doplnil ve stejném duchu i Jirounek, toho času člen představenstva Olea.

A použil i ostřejší osočení vůči šéfům Ravaku, kteří jej i kolegu Urbánka podle Jirounkových slov v jednu dobu údajně vydírali. Požadovali prý totiž výměnou za prodloužení bankovní záruky a provozování celního skladu pro továrnu Olea v Liberci, bez čehož by nemohla fungovat, předání funkcí i akcií firmy.

„Kdybyste byl akcionář podniku, který vykazuje trvale ztrátu a má ve vedení od roku 2004 do roku 2012 ředitele a předsedu představenstva, který trvale lže, podvádí a zamlžuje, je na něj vypsaná insolvence a každý měsíc dělá další ztrátu, chtěl byste, aby zmizel?“ reagoval včera na nařčení z vydírání Kreysa.

Nešlo podle něj o nic osobního. „Prostě pánové si udělali z Olea dojnou krávu,“ míní Kreysa, který popis událostí z úst dvojice Jirounek s Urbánkem či rozpoutání kauzy svou osobou jednoznačně odmítl.

„Není pravda, že bychom chtěli nepřátelsky ovládnout Oleo Chemical, netoužíme po něm ani po akciích, my máme Ravak, kde je spousta práce. Jen chceme zpět finance, které jsme jim půjčili, což je půl miliardy,“ uvedl Kreysa.

Doplnil, že jim Oleo dluží ještě dalších 250 miliónů korun, protože odkoupili od jedné banky pohledávku vůči této firmě.

Kreysa s Vařekou a jejich syny dodnes vlastní v Oleu dohromady dvacet procent akcií. Snažili se prý s dvojicí obviněných zakladatelů Olea domluvit na prodeji firmy, aby se vše urovnalo.

Kreysa: Z Olea ukradl 50 miliónů

„Bylo řečeno, že Oleo se má prodat do 15. března 2012, my budeme vyplaceni a všichni budeme šťastni. Místo toho pan Jirounek ukradl z Olea padesát miliónů,“ nařkl tentokrát Kreysa druhou stranu z nezákonností. Dodal, že vždy měli s Vařekou zájem, aby Oleo dál fungovalo.

Navíc upozornil, že policie nezačala případ řešit na základě jeho trestního oznámení, i když jich prý na oba muže podal minimálně osm. Stalo se tak prý až poté, co na možné nezákonnosti v Oleu upozornil Nadační fond proti korupci a jeho zástupce Karel Randák, bývalý šéf civilní rozvědky.

Ten včera odmítl spekulace o tom, že by si ho najali šéfové Ravaku. Jen jim prý poradil, aby se obrátili na policii. Byl to nicméně on, kdo veřejně poukázal na možné napojení Olea na firmu spojenou s Rittigem v rámci zakázky na dodávku bionafty pro pražský dopravní podnik.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám