Hlavní obsah

Afghánce podezřelého z pokusu o vraždu v Německu poslal soud do vazby

Novinky, kub, ok
Praha

Krajský soud v Praze ve čtvrtek poslal do vazby Afghánce, kterého zadržela česká policie na dálnici D1 v úterý na žádost německé policie. Muž je podezřelý, že se v Německu pokusil ubodat ženu. Policie ho dopadla v autě, ve kterém vezl dítě. Policejní inspekce rovněž prověřuje, za jakých okolností se cizinec dostal na české území.

Afghánce zadrženého na D1 poslal soud do vazbyVideo: Novinky/Policie ČR

 
Článek

Vazební jednání se odehrálo odpoledne. „Muž byl vzat do vydávací vazby,” sdělila Novinkám mluvčí soudu Hana Černá. Důvodem podle ní byl fakt, že hrozil útěk podezřelého vzhledem k tomu, že byl zadržen již na útěku na základě mezinárodního zatýkacího rozkazu. České úřady budou nyní řešit vydání muže k trestnímu stíhání do Německa.

Pražští policisté cizince zastavili na 41. kilometru dálnice D1 v úterý večer, němečtí kolegové je informovali, že muž je podezřelý z pokusu o vraždu své partnerky v Německu. Ve voze s ním cestovalo i jejich rok a půl staré dítě. Po zadržení se ukázalo, že cizinec projel týž den hraniční přechod na severu Česka.

„Informace o pohybu muže jsme obdrželi od německých kolegů krátce po 18. hodině a dle operativního šetření bylo zjištěno, že muž překročil státní hranici na přechodu Krásný Les v Ústeckém kraji v 17:48 hodin, nicméně v tuto dobu ještě nefiguroval v centrálních (mezinárodních) informačních systémech jako osoba, po které se pátrá. Okolnosti, jak vstoupil na naše území, šetří z našeho vlastního podnětu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS),” sdělil ve středu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Dítě se bálo roušek, pustili jsme mu pohádky. Policisté popsali zásah proti Afghánci na D1

Krimi

„Případ jsme si kompletně převzali a v této věci vedeme prověřování. Naším úkolem je nyní zjistit, jakým způsobem muž překročil státní hranici a zda se policisté dopustili nějakého trestného činu,“ sdělila ve čtvrtek Novinkám mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

Inspekce neupřesnila, čeho přesně se týkal podnět policejního prezidia, které jí případ poslalo. Ve hře může být podle informací Novinek například pochybení při záznamu z kontroly řidiče na hranici, mohlo ale i dojít k incidentu, při kterém muž ujel.

Afghánec zadržený na dálnici D1 přijel z hraničního přechodu na Ústecku

Krimi

„Kontrolou na hraničním přechodu musí projít každý. Policisté jej následně zaregistrují v systému,“ sdělil obecně mluvčí prezidia Ondřej Moravčík.

Na místě mělo být zhruba osm policistů, které inspekce již vyslechla. Podle informací Novinek se ale situaci zatím nepodařilo vyjasnit, prověřovat se ještě mají kamerové záznamy a další důkazy.

Policie na D1 chytila Afghánce, který se měl v Německu pokusit ubodat ženu

Krimi

Zatím tedy není zřejmé, jakého prohřešku se policisté měli případně dopustit. V úvahu by mohlo připadat porušení strážní služby, za které hrozí, byť i z nedbalosti, v základní sazbě až tříleté vězení.

V případě pochybení policejní hlídky obecně hrozí příslušníkům postih od kázeňského potrestání, jako například snížení platu, až po zahájení trestního stíhání. Podle mluvčího prezidia je více možností, ale nic konkrétního v tuto chvíli říct nelze.

Reklama

Výběr článků

Načítám