Hlavní obsah

Advokáti obětí Berdychova gangu: Postup žalobce je neobvyklý

Právo, Pavel Blažek

Některé oloupené oběti brutálního gangu okolo Davida Berdycha jsou v šoku. Jak v pátek sdělil Právu Jiří Mraček, státní zástupce Zdeněk Čermák v září zastavil vyšetřování případu jeho a manželky pro nedostatek důkazů. Nepodal proto ani obžalobu, čímž poškozeným vzal šanci, aby o nich a jejich nárocích rozhodl trestní soud v rozsudku nad gangem.

Článek

Rozhodnutí státního zástupce sice podléhá kontrole Nejvyššího státního zastupitelství, které může trestní stíhání obnovit. Oběti si však nedělají velké naděje na zvrat svého případu a tím i na případné odškodnění.

"Přesně toto se stalo mně a mé manželce. Útoky na nás se žalobcům jako představitelům státu nezdají dost prokázané. Na rozdíl od policie, která pachatele mého oloupení s vědomím dozorového žalobce obvinila," řekl Právu Mraček, který byl brutálně přepaden v prosinci 1999 před pražským Parkhotelem a pak ještě v červnu 2000 i s manželkou ve svém rodinném domku. Z obou loupeží si gangsteři odnesli kořist 11 miliónů korun.

Oběť útoku je zklamaná

Mraček je z rozhodnutí žalobce rozčarován, protože na ministerstvu spravedlnosti žádá náhradu způsobené újmy. Důvodem je to, že jeho dvojnásobné oloupení šetřili elitní policisté Josef Opava a Petr Koňařík, kteří byli v letech 1999 a 2000 jako příslušníci pražského odboru pro boj s organizovaným zločinem představiteli státu. Ti jsou v kauze Berdychova gangu obžalováni jako spolupachatelé loupeží.

Advokát Jan Kalvoda (bývalý ministr spravedlnosti, pozn. red.) míní, že rozhodnutí žalobců má závažný vedlejší důsledek. "Žaloba pana Mračka o náhradu škody je tak méně podložená, protože stát ji nechce podpořit svým trestním řízením. Raději a velmi neobvykle v době, kdy se podává obžaloba, trestní řízení zastaví," řekl Právu Kalvoda, který Mračka právně zastupuje.

Hlavní slovo má Berdych?

Zastavení trestního stíhání ve věci dvojnásobného násilného oloupení Mračka žalobce z okresního státního zastupitelství pro Prahu-východ odůvodnil velmi zajímavě. Stačilo, že Berdych kategoricky popřel svou účast na loupežích. Další obvinění, Jiří Grospič, Václav Strauss a Oldřich Doležal, využili práva odmítnout vypovídat. Manželé Mračkovi nebyli schopni identifikovat maskované pachatele oblečené do uniforem příslušníků policie. Jejich soused jako svědek nebyl schopen uvést konkrétní skutečnosti. Výpověď svědka Miroslava Houdka alias Kojaka o přepadení sama o sobě podle žalobce nepostačovala. I když Houdek vypověděl i o záměru gangsterů zlikvidovat Mračka a dalšího oloupeného podnikatele, Karla Volavku, ručními granáty:

"Popravdě uvedu, že pro ně byly připravený, pro Volavku a Mraka, dvě ,vajíčka", tj. dva granáty, toto mne informoval Václav Strauss, o tomto, že se chystají případně proti těmto mužům zakročit, Volavkovi a Mračkovi, věděl i advokát Sekyrka. Tu zprávu mi právě Strauss posílal přes toho právníka. Tedy je chtěli v případě nevyhnutelnosti takto zastavit.

K tomu přepadení Mračka uvedu, že bylo Berdychovi, Doležalovi, Aboudovi již před přepadením známo, že s tím můžou následně vzniknout problémy, že si jej Mrak bude chtít najít, proto protestoval Strauss, který neměl obavy z přepadení, ale následných kroků Mračka."

Oběti stále trpí následky útoku

Mraček má dodnes poškozené zdraví, což mu gangsteři způsobili těžkým úderem do lebky při útoku v roce 1999. Jeho žena trpí psychickými následky. Rozhodnutím žalobce Čermáka byl vyřazen z připravovaného soudního procesu proti 36 obžalovaným členům Berdychova gangu jako poškozený. "Zřejmě mě žalobci nebudou chtít ani jako svědka. A tak mně nezbude asi nic jiného než čekat na ruční granát. Všechny gangstery okolo Berdycha nepochytali," poznamenal Mraček.

Reklama

Související témata:

Související články

Dva z Berdychova gangu v bezpečí v Irsku

Dva z nejnebezpečnějších pachatelů z tzv. Berdychova gangu, Tomáš Půta a Maroš Šulej, se po útěku do Irska stále nemusejí obávat zatykače Interpolu, ani toho,...

Výběr článků

Načítám