Hlavní obsah

Advokát Polednové navrhuje přerušit její trest

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Advokát Ludmily Brožové-Polednové požádá soud o přerušení trestu. Důvodem mají být nesplněné podmínky ve věznici dané soudem. Polednová měla být pod neustálým lékařským dohledem, což se údajně neděje. Soudce již oznámil, že případ přezkoumá.

Foto: Petr Horník, Právo

Ludmila Brožová - Polednová u soudu

Článek

Advokát bývalé prokurátorky Ludmily Brožové-Polednové (87) žádá pražský městský soud o přerušení trestu své klientky. Vězeňská služba podle něj nesplnila podmínky dané soudem, za kterých si měla Polednová odpykat svůj šestiletý trest za podíl na justiční vraždě političky Milady Horákové.

„Dnes to posílám soudu. Budu ho žádat o to, aby přezkoumal podmínky, za jakých se provádí výkon trestu paní Polednové. Klientka má za to, že není v souladu s podmínkami, které stanovil soud. V případě, že to soud zjistí, tak navrhuji, aby přerušil výkon trestu paní Polednové,“ řekl v pondělí Právu její advokát Vladimír Kovář.

Nesplnění podmínek, jež stanovil soudní znalec a mezi kterými je například pravidelná kontrola u očního lékaře a neustálý lékařský dozor, by prý mohlo mít pro Polednovou vážné zdravotní následky.

Pokud tu žádost pan advokát pojme jako žádost o přerušení, budu na ni muset reagovat. Buď to přerušit anebo rozhodnout, že se výkon trestu nepřerušuje.
soudce Petr Braun

O žádosti advokáta Polednové bude rozhodovat pražský městský soudce Petr Braun, který měl kauzu bývalé dělnické prokurátorky od počátku na starosti.

„Pokud tu žádost pan advokát pojme jako žádost o přerušení, budu na ni muset reagovat. Buď to přerušit anebo rozhodnout, že se výkon trestu nepřerušuje. Samotné zajištění podmínek ale budu muset zjišťovat,“ řekl Právu Braun.

Polednová si už třetí měsíc odpykává svůj trest v ženské věznice ve Světlé nad Sázavou. V nedávném exkluzivním rozhovoru pro Magazín Práva opakovaně uvedla, že nemá zajištěno to, co nařídil soud.

Na dotaz Práva, zda jsou tedy splněny podmínky, například pravidelná kontrola u očního lékaře odpověděla: „No to nejsou, jistěže ne. Nejsou splněné a ještě se k tomu píše, jak je tady všecko krásné.“

Když se prý k lékaři sama nepřihlásí, tak na žádnou kontrolu nejde. Polednová trpí praktickou slepotou, má cukrovku, špatnou srážlivost krve a pohyblivost a také špatně slyší.

Reklama

Související témata:

Související články

Polednovou čeká poměrně pohodlné vězení

Pokud bývalá komunistická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová (87) skutečně nastoupí do vězení, jak má nařízeno, trest bude odpykávat ve specializovaném...

Výběr článků

Načítám