Hlavní obsah

Advokát heparinového vraha: nemocnice nese odpovědnost

JIHLAVA

Advokát Petra Zelenky, obviněného v kauze heparinových vražd, Jan Herout odmítá postoj havlíčkobrodské nemocnice k náhradě způsobených škod. Dopis, kterým ředitel Vít Kaňkovský nedávno doporučil pozůstalým připojit se k trestnímu stíhání Petra Zelenky, prý svědčí o nedostatečnosti právního rozhledu. Podle právníka Herouta nemocnice nese odpovědnost zcela jednoznačně.

Článek

Herout opět navštívil svého klienta na psychiatrii brněnské vězeňské nemocnice ve čtvrtek 1. března. "Dnes byl kapku lepší než posledně, brečel jen chvílemi. Podle svých slov se před dvěma dny zhroutil, takže narychlo volali lékaře s uklidňující injekcí," informoval Právo advokát Herout s tím, že sám není v otázkách psychiatrie odborník, a tak si netroufá odhadnout, jak dlouhou hospitalizaci si Zelenkův stav ještě vyžádá.

"Chce se vrátit do Hradce, na psychiatrii být nechce. Vyvozuji z toho, že má stále v úmyslu sáhnout si na život, avšak v nemocničním zařízení k tomu nemá podmínky," uvedl advokát.

Kauza heparinových vražd je ve stadiu, kdy se čeká na výsledky znaleckých posudků. Jeden z nich má přinést objasnění příčinných souvislostí mezi smrtí pacientů a podáním heparinu, další dva budou z oblasti psychiatrie a psychologie.

V případě posledně jmenovaného Zelenkův advokát vznesl vůči přidělenému Slavomilu Hubálkovi námitku podjatosti a kompetentní orgány mu vyhověly.

"Byť doktor Hubálek říká, že to byl úskok, fakt, že mi bylo vyhověno, dokazuje, že moje námitka byla důvodná," zdůraznil Herout. Tomu totiž vadilo, že psycholog se k Zelenkovi vyjadřoval v tisku ještě před obeznámením s případem.

Pátečník Deník přinesl informaci, že policie vyšetřuje v kauze už druhého člověka. Jmenuje ho jako bývalého zaměstnance J.P., který po propuštění pracuje v Praze.

Kraj Vysočina v souvislosti s kauzou propustil ředitele nemocnice. Josefa Pejchla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám